Fett diskuteras regelbundet i olika medier, vilket kan kännas förvirrande och leda till att man byter ut fettet från det ena till det andra. När det gäller fett är dock det viktigaste i slutändan fettets kvalitet och ett tillräckligt intag av mjukt fett.
Mjukt fett måste komma från maten, eftersom kroppen inte själv kan producera de essentiella fettsyror som mjukt fett innehåller. Essentiella fettsyror behövs för tillväxten, utvecklingen av nervsystemet och blodkärl, cellmembranen och hormonproduktionen. De sänker också kolesterolhalten i blodet och blodtrycket samt förbättrar kroppens sockeromsättning.
Fettkvaliteten är bra när minst 2/3 av det totala fettinnehållet är mjukt och mindre än 1/3 är hårt.
Det lönar sig att minska på användningen av eller undvika källor till hårt fett, eftersom ett högt intag av dessa fetter utsätter för många sjukdomar, inklusive artärsjukdomar. Kroppen behöver inte hårt fett från maten.
Förbättra fettkvaliteten
Alla livsmedel innehåller både mjuka och hårda fetter, men i olika proportioner. Var särskilt uppmärksam på mängden och kvaliteten på fettet i den mat du äter varje dag.
Använd hjärtmärkt margarin eller vegetabiliskt fett (minst 60 procent fett) på brödet.
Använd salladsdressing eller salladsolja i sallader och rårivet.
Använd vegetabilisk olja, margarin på flaska eller en flytande blandning av smör och vegetabilisk olja som fett vid bakning och matlagning.
Beakta regeln ≥ 2/3 mjukt fett, ≤ 1/3 hårt fett när du väljer livsmedel. Detta har redan beaktats i hjärtmärkta produkter.
Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
Dessutom är det bra att äta ungefär 2 msk icke smaksatta nötter eller frön per dag.
Av kött- och mjölkprodukter samt ostar, som huvudsakligen innehåller mycket hårt fett, lönar det sig att välja produkter med låg fetthalt. Det lönar sig till exempel att välja ett malet kött som innehåller högst 10 procent fett.