Gå till sidans innehåll

Mängden mat varierar mellan måltider och dagar

Till barns normala ätande hör en naturlig variation i mängden mat. De äter inte lika mycket vid varje måltid, utan balanserar mängden genom att äta mindre vid nästa måltid efter en rejäl måltid.

Barnets känsliga aptitreglering stöds av en regelbunden och stabil måltidsrytm som bestäms av föräldern. Det är också viktigt att barnet lär sig att lyssna på sin egen kropp, att känna igen mattnad och att sluta äta vid rätt tidpunkt. Den vuxna bör inte blanda sig i regleringen av ätandet genom att säga att man måste äta upp allt på tallriken eller genom att truga på mer mat.

Barn har medfödda individuella skillnader i hur lätt eller svårt det är för dem att lära sig att känna igen mättnadskänslan och sluta äta i rätt tidpunkt. Ett barn som äter snabbt kan till exempel äta för mycket utan att märka det. Hen kan behöva stöd från en vuxen för att lära sig att äta sig lämpligt mätt.

Hjälpa till att identifiera mättnadskänslan

  • Lär barnet att först ta en liten portion mat och sedan mer om det behövs. Om man råkar lägga för mycket mat på tallriken behöver man inte tvinga sig att äta upp matportionen.

  • Låt barnet äta en förrättssallad eller några morötter medan hen väntar på att maten ska bli klar. Detta hjälper att äta måttligare mängder av själva huvudrätten.

  • Ge positiv respons och beröm för bra beteende, för att barnet smakar modigt eller för färdigheter som barnet lärt sig, t.ex. förmågan att känna igen när hen är mätt: ”Vad fint att du kunde säga till att du är mätt”. ”Vad fint att du vågade prova den nya maträtten som jag hade lagat”. Däremot behöver du inte berömma barnet när hen äter upp all mat på tallriken.

  • Fundera tillsammans med barnet på om hen redan är lagom mätt. Barnet kan vilja sluta äta när hen har bråttom att leka eller använda mobiltelefonen, eller när hen inte tycker om maten, även om hen fortfarande är lite hungrig.

  • Undvik att truga på mat.

Uppdaterad 10.2.2023