Barnets långvariga sjukdom kan försvaga familjens ekonomi till följd av extra kostnader som uppkommer plötsligt. Samtidigt minskar ofta familjens inkomster. Vår lagstiftning tryggar i viss mån familjens utkomst under en cancersjukdom som drabbat ett barn under 16 år.
Föräldrarna till ett barn med cancer kan enligt gällande lagstiftning få till exempel rese-, övernattnings- och läkemedelsersättning, specialvårdspenning, handikappbidrag för barn och stöd för närståendevård. Dessutom kan man med stöd av socialvårdslagen och handikappservicelagen ordna de stöd och tjänster som behövs.
Vid behandling av cancer hos barn är det särskilt i inledningsfasen av behandlingen vanligt att föräldrarna ber om sjukledighet för sig själva från hälsostationen eller företagshälsovården. Efter sjukledigheten fortsätter vanligtvis den ena föräldern med oavlönad ledighet och specialvårdspenning att delta i barnets vård.
Familjer som har behov av tillfällig barnavårdshjälp och eller nödvändig hemvårdshjälp kan få socialtjänster i sin egen kommun.
Orsaken till hjälpbehovet kan vara till exempel att en vuxen eller ett barn insjuknat eller skadas, trötthet eller utmattning i familjen eller någon annan specialsituation i familjen. Hjälp tillhandahålls som en normal socialvårdstjänst och förutsätter inget läkarutlåtande, inte heller en klientrelation till barnskyddet.
Kommunen kan ordna hemtjänst via sina egna hemvårdare eller alternativt genom att bevilja familjen servicesedlar med vilka familjen kan köpa hemtjänster av privata företag. En tjänst som köpts med servicesedel berättigar inte till hushållsbidrag.
Förfrågan om hemtjänster kan göras till den egna kommunens hemtjänsthandledare. Beviljande av tjänsten förutsätter ofta en bedömning av servicebehovet och en serviceplan.