Gå till sidans innehåll

Hungrig eller bara sugen?

Hunger är kroppens signal till oss om att vi ska leta efter mat. Det finns många andra saker som vi tolkar som hunger, men som ändå inte betyder egentlig hunger eller behov av mat.

Lusten att äta kan också utlösas av många saker som vi lätt tolkar som hunger. Det finns minst sex olika typer av hunger.

  1. Magens hunger tar sig uttryck som en känsla av tomhet och sammandragningar i magen eller en känsla av svaghet och trötthet.

  2. Munnens hunger är en önskan att känna behagliga känslor i munnen.

  3. Vid näsans hunger er doften av mat oss lust att äta.

  4. Mat som ser läcker ut eller matreklam kan väcka ögonens hunger.

  5. Tankarnas hunger är baserad på tankar och leder ofta till att äta för att fördriva tiden.

  6. Hjärtats hunger är det som kallas för tröstätande. Det kan få oss att äta efter till exempel en obehaglig händelse eller för att känna välbehag.

Magens hunger signalerar om kroppens behov av näring och bör tillgodoses genom att äta en varierad måltid eller ett mellanmål. Om kroppens hunger inte tillfredsställs blir man trött, tappar koncentrationen och kan få huvudvärk. När hungern blir riktigt svår kan det vara svårt att äta lugnt och mängden mat kan bli onödigt stor.

Munnens, näsans, ögonens och sinnets hunger orsakar vanligtvis begär och kan få oss att äta även när kroppen inte behöver mer näring för tillfället. Sådan hunger behöver inte alltid tillfredsställas genom att äta. I stället kan man konstatera: ”Jag känner det här suget nu, men sug kommer och går...” Naturligtvis kan man ibland ge efter för suget, så länge vi främst tenderar att äta för att tillfredsställa magens hunger och kroppens behov av näring.

Mat kan även i bästa fall tillfredsställa hjärtats hunger endast under en kort tid. Hjärtat får bäst näring genom att man hanterar känslor på andra sätt och av att vara nära andra människor.

Saker att tänka på

  • Vilken typ av hunger driver er att äta? Är det olika typer av hunger som styr olika situationer?

  • Är det i vår familj nödvändigt att skilja mellan magens hunger och andra typer av hunger och att minska ätande för att tillfredsställa sug eller tröstätande?

Uppdaterad 10.2.2023