Olika slags aferesingrepp görs på Nya barnsjukhuset vid HUS i Helsingfors. Från övriga universitetssjukhus kan man remittera patienter för att få behandling på Nya barnsjukhuset, om man bedömer att patienten kan ha nytta av behandlingen.
Ingreppen genomförs med specialtillverkad utrustning som separerar blodkomponenterna genom att centrifugera blodet och enligt den specifika densiteten aspirera det önskade skiktet från det skiktade blodet. De resterande komponenterna av patientens blod återförs till patienten och vid behov kan man lägga till vätska (vanligtvis fysiologisk saltlösning, albumin eller plasma) eller återställa blodkomponenter som avlägsnats från blodet (till exempel röda blodkroppar eller äggviteämnen).
Aferesen utförs fullständigt sterilt inuti aferesmaskinen. Patienten behöver en välfungerande venaccess för ingreppet. Oftast lägger man in två venkanyler, den ena för att ta blod för behandling av apparaten och den andra för återställande av det behandlade blodet. Barn behöver vanligtvis en inneliggande eller tillfällig central venkateter för ingreppet men för storvuxna barn och unga kan ingreppet ofta göras via venkanyler, bara de är tillräckligt stora och är belägna i stora vener.
Afereser görs för att separera bland annat plasma (plasmaferes), vita blodkroppar (leukaferes) och röda blodkroppar (erytraferes) från blodet.