Gå till sidans innehåll

Komplettering av kosten för barn och unga under cancerbehandlingen

Det är bra att komplettera kosten för barnet eller den unga under cancerbehandlingarna om hen inte får tillräckligt med energi eller har dålig aptit.

När barnets eller den ungas aptit är dålig och vikten nedåtgående är det skäl att komplettera kosten. I första hand rekommenderas mjukt vegetabiliskt fett i olika former. Fett ger rikligt med energi. Vegetabiliskt fett är på många sätt hälsosammare än hårda djurfetter både under cancerbehandlingarna och efteråt. Med vegetabiliskt fett får man tilläggsenergi i maten utan att öka portionsstorleken. Vegetabilisk olja eller flytande margarin används rikligt vid matlagning och bakning. Sprid ett ordentlig lager med vegetabiliskt margarin som innehåller mer än 60 procent fett på smörgåsen.

Om aptiten varit dålig i flera veckor och mängden mat är liten eller kosten ensidig, får man inte heller tillräckligt med vitaminer och spårämnen. Använd D-vitamintillägg hemma. Sköt om ett tillräckligt kalciumintag med kalciumpreparat om flytande mjölkprodukter och ost används endast i liten utsträckning. Om kosten är ensidig behövs multivitamin- och mineralämnespreparat utan järn som tillägg, eftersom patienter ofta får extra järn i kroppen genom transfusioner av röda blodkroppar. Kom överens med läkaren eller näringsterapeuten om användningen av multivitaminpreparat och kalciumtillägg.

Kompletterande näringspreparat

Med kompletterande näringspreparat avses drycker och preparat som äts med sked, näringsstänger samt pulver som blandas i mat och drycker. Det finns ett stort sortiment av dessa och preparaten kan köpas på apoteket. Preparaten kan ersättas delvis med läkarrecept och B-utlåtande.

Det är bra att bekanta sig med preparaten i god tid innan eventuella kostproblem uppkommer. Då vet man redan i förväg vilka preparat eventuellt smakar eller hur preparaten i pulverform kan utnyttjas hemma.

Kom överens med läkaren eller näringsterapeuten om användningen av näringspreparat. Mer information om kompletterande näringspreparat får du också av vårdpersonalen.

Kompletterande näringsdrycker är lämpliga för mellanmål, i stället för saft och som dessert. Om aptiten är dålig kan måltider ersättas med dessa. Kompletterande näringsdrycker i flaskor på 2 dl är mjölk- eller saftbaserade. De innehåller mer energi, protein och andra viktiga näringsämnen än till exempel mjölk eller saft. En förpackning motsvarar till sitt näringsinnehåll två smörgåsar med pålägg och ett glas mjölk.

Det finns flera olika smaker och varumärken. Eftersom barnet kan bli trött på samma smak är det bra att bjuda på olika slags smaker, både saft- och mjölkbaserade drycker samt puddingar. Största delen av dryckerna är laktosfria eller laktosfattiga. Näringsdryckerna smakar bäst kalla direkt från kylskåpet. Dryckerna kan också kylas ner med isbitar eller frysas in som isglass. De kan användas till exempel i gröten eller i en smoothie. Saftaktiga drycker kan spädas ut med vanlig saft eller vatten och mjölkaktiga drycker med mjölk.

Ge barnet till exempel 1–2 flaskor av dryckerna per dag. Den lämpliga engångsdosen är ofta ½–1 flaska. Du kan få preparat med olika smaker från avdelningen för att smaka på dem hemma.

Kompletterande näringspreparat i pulverform läggs till i barnets mat och dryck. För kompletteringen används maltodextrin, dvs. preparat som innehåller modifierad majsstärkelse eller preparat som är mångsidiga till sitt näringsinnehåll.

Att lägga till maltodextrin i maten ändrar inte på matens lukt, färg eller smak, men ger mer energi. För barn i skolåldern är en lämplig dagsdos 1–2 dl (50–100 g). 1 dl pulver motsvarar till sin energimängd ett mellanmål och 2 dl en huvudmåltid. Använd 1–5 matskedar pulver till exempel i ett glas saft eller en portion gröt. Du kan också blanda dagens pulvermängd i ca ett halvt glas vatten och lägga till blandningen i barnets mat och drycker under dagen.

Uppdaterad 26.10.2022