Gå till sidans innehåll

När kontakta läkare?

Diagnosen av lindrigt atopiskt eksem ställs vanligtvis inom primärvården, till exempel på rådgivningen. Vid behov remitteras patienten från primärvården till en specialist i hudsjukdomar.

Lindriga lokala hudsymtom (torr hud och ytliga små utslag) kan behandlas hemma med en mjukgörande kräm som kan köpas utan recept och vid behov med 1 % hydrokortisonkräm i behandlingsperioder på 3–7 dagar. Om utslaget blir större eller värre bör man söka hjälp hos rådgivningen eller en läkare. Lindrigt atopiskt eksem diagnostiseras vanligen inom primärvården. Där planerar och ger vårdpersonalen och läkaren anvisningar för lokalbehandling av huden.

Vid behov kan din läkare konsultera eller ge remiss till specialläkare om det atopiska eksemet är utbrett och svårt att behandla. Likaså behövs undersökning av specialläkare om hudsymtomen fortsätter trots kontinuerlig och regelbunden smörjning och inte heller en periodvis behandling med 1 % hydrokortisonsalva får huden att lugna sig tillräckligt.

Enligt läkarens övervägande kan också medelstarka kortisonsalvor eller så kallade kalcineurinhämmare användas för behandling av barn. Kalcineurinhämmare kan doseras på alla hudområden, men en medelstark kortisonsalva används i regel inte på områden där huden är tunn, som i ansiktet eller på halsen. En stark kortisonsalva används på barn bara i specialfall enligt ordination av specialläkare.

Uppdaterad 2.10.2017