Gå till sidans innehåll

Egenvård vid atopiskt eksem

Grundläggande för behandling av atopiskt eksem är att lindra lokala hudinfektioner med medicinsk salva och upprätthålla hudens fuktbalans och skyddsfunktion med återfuktande baskräm.

Mjukgörande kräm används regelbundet 1–2 gånger om dagen på alla hudområden. Vid skov används en mild 1 % hydrokortisonsalva 1–2 gånger om dagen i 3–7 dagars behandlingsperioder för att lugna infektionen.

Efter behandlingsperioden hålls ett minst lika långt uppehåll i användningen av kortisonsalvan. Smörj inte mjukgörande kräm och läkemedelssalva samtidigt på samma hudområde, utan håll minst en timmes uppehåll mellan de båda salvorna. Antihistamin hjälper inte vid behandling av atopiskt eksem.

En viktig del av egenvården är att undvika faktorer som förvärrar eksemet. En daglig tvätt av huden med vatten och tvål förvärrar inte atopiskt eksem. Tvätten avlägsnar smuts, svett, döda hudceller och bakterier som alla irriterar huden. För tvätt av hud med atopiskt eksem rekommenderas oparfymerad, sur eller neutral flytande eller fast tvål. Alternativt kan huden också tvättas med en mjukgörande kräm.

Uppdaterad 2.10.2017