Gå till sidans innehåll

Psykiskt stöd för barn, unga och familjer med diabetes

Att insjukna i diabetes förändrar livet för en familj. Yrkesutbildade personer inom psykisk hälsa, stödpersoner och anpassningskurser hjälper människor att anpassa sig till de förändringar som sjukdomen medför.

Att barn eller unga insjuknar i diabetes är en kris för hela familjen och anpassningen till att leva med sjukdomen kan ta hela barndomen och ungdomen. Det är inte ovanligt att barn och föräldrar har många slags rädslor, känner ilska, nedstämdhet och andra reaktioner i samband med insjuknandet.

Både yrkesutbildade personer inom psykisk hälsa och stödpersoner erbjuder psykiskt stöd för livet med diabetes. Vid behov inleds psykologiskt stöd för barn, unga och föräldrar genast efter insjuknandet och det är skäl att bedöma stödbehovet även senare. Utöver det stöd som erbjuds av professionella är kamratstöd ett värdefullt komplement, eftersom det sammanför människor som delar samma erfarenhet och gör det möjligt för dem att dela med sig av sina erfarenheter och sin förmåga att hantera situationen.

Anpassningsträning och kurser

Diabetesförbundet och FPA ordnar anpassningsträningskurser för sjuka och deras familjer. Även en del vårdplatser och lokala diabetesföreningar ordnar diabeteskurser. Information om kurserna och hur man söker sig till dem fås av sjukskötaren på diabetespolikliniken, socialarbetaren, Diabetesförbundet eller FPA.

Uppdaterad 5.8.2024