Gå till sidans innehåll

Röntgenundersökningar - På barnendokrinologens mottagning

Bestämning av skelettålder från en röntgenbild är den vanligaste röntgenundersökningen på en barnendokrinologs mottagning. Om man misstänker funktionsstörning i hypofysen bör man göra en magnetundersökning av huvudet.

Läs mer om röntgenundersökningar:

Skelettåldern bestäms med hjälp av en röntgenbild av vänster arm. Skelettets övergripande utveckling och graden av förbening bedöms med hjälp av ett referensschema. Bedömningen används för att fastställa tillväxtpotentialen. Om skelettets mognad ligger före kalenderåldern har skelettet mognat i förtid och den förväntade vuxenlängden är mindre än den nuvarande relativa längden. Omvänt gäller att om skelettet har mognat långsammare, är den förväntade vuxenlängden större.

Syftet med en magnetundersökning av huvudet är att bedöma i synnerhet hypofysen. Många tumörer eller anatomiska avvikelser i detta område kan leda till störningar i hormonproduktionen.

En röntgenundersökning av de långa benen kan användas för att bedöma skelettets övergripande utveckling, förbening och proportioner om man misstänker en sällsynt utvecklingsstörning i skelettet (osteodysplasi). Undersökningen kombineras ofta med undersökningar av andra delar av benen.