Mellanmål hjälper barnet att hålla sig piggt och fokusera på inlärningen, och att undvika småätande. När man kommer hem från skolan kan det också vara avslappnande med ett mellanmål.
Att fundera på
Matmiljön i hemmet har stor betydelse för vad barn eller den vuxna äter. Finns det lämpliga morgon-, kvälls- och mellanmål hemma?
Finns det mat som frestar till småätande hemma, som pudding, chokladflingor eller kex, som väntar på ett hungrigt skolbarn? Barnet tar oftast det som erbjuds och som är lätt och snabbt.
Kan du involvera barnet i planeringen av frukost, kvällsmål och mellanmål? När dessa åtgärder beslutas och planeras tillsammans är det mer sannolikt att de genomförs som planerat.
Kan ni laga ett lämpligt mellanmål som skolbarnet kan lägga att vänta i en låda i kylskåpet?
Ett bra mellanmål är mångsidigt
Ett bra mellanmål är mångsidigt, fiberrikt och näringsrikt. Det är som en måltid i miniatyr. Det baseras på grönsaker, frukt, bär och fiberrika spannmålsprodukter, som du kompletterar med proteinrika produkter som mejeriprodukter.
Köttpajer, pastejer, hamburgare, godis, puddingar och andra feta eller söta livsmedel är endast ibland lämpliga som mellanmål. Om de äts ofta tar de plats från hälsosam mat.
Mellanmålets storlek enligt behov
Portionsstorleken på måltider och mellanmål anpassas till barnets energibehov. Små barn klarar sig med små mellanmål, medan barn som rör på sig mycket behöver större mellanmål. Enbart frukt kan också vara ett bra mellanmål om måltiderna serveras tillräckligt nära varandra. Ett lämpligt mellanmål hjälper en att klara sig till nästa måltid, men tar inte bort aptiten