Gå till sidans innehåll

Mångsidiga morgonmål, mellanmål och kvällsmål

Ett barns mage kan bara rymma en viss mängd mat åt gången. Frukost och ett mellanmål på eftermiddagen hjälper barnet att orka och vara på gott humör till nästa måltid. Ett lätt kvällsmål hjälper i sin tur barnet att sova gott.

Mellanmål hjälper barnet att hålla sig piggt och fokusera på inlärningen, och att undvika småätande. När man kommer hem från skolan kan det också vara avslappnande med ett mellanmål.

Att fundera på

 • Matmiljön i hemmet har stor betydelse för vad barn eller den vuxna äter. Finns det lämpliga morgon-, kvälls- och mellanmål hemma?

 • Finns det mat som frestar till småätande hemma, som pudding, chokladflingor eller kex, som väntar på ett hungrigt skolbarn? Barnet tar oftast det som erbjuds och som är lätt och snabbt.

 • Kan du involvera barnet i planeringen av frukost, kvällsmål och mellanmål? När dessa åtgärder beslutas och planeras tillsammans är det mer sannolikt att de genomförs som planerat.

 • Kan ni laga ett lämpligt mellanmål som skolbarnet kan lägga att vänta i en låda i kylskåpet?

Ett bra mellanmål är mångsidigt

Ett bra mellanmål är mångsidigt, fiberrikt och näringsrikt. Det är som en måltid i miniatyr. Det baseras på grönsaker, frukt, bär och fiberrika spannmålsprodukter, som du kompletterar med proteinrika produkter som mejeriprodukter.

Köttpajer, pastejer, hamburgare, godis, puddingar och andra feta eller söta livsmedel är endast ibland lämpliga som mellanmål. Om de äts ofta tar de plats från hälsosam mat.

Mellanmålets storlek enligt behov

Portionsstorleken på måltider och mellanmål anpassas till barnets energibehov. Små barn klarar sig med små mellanmål, medan barn som rör på sig mycket behöver större mellanmål. Enbart frukt kan också vara ett bra mellanmål om måltiderna serveras tillräckligt nära varandra. Ett lämpligt mellanmål hjälper en att klara sig till nästa måltid, men tar inte bort aptiten

 • Hacka frukt och grönsaker till frukost, kvällsmål och mellanmål och lägg dem i en låda med lock i kylskåpet. Kalla och fräscha rotfruktsklyftor smakar utmärkt. Låt barnen i familjen delta och bli mästare på att hacka.

 • Knapra på grönsaker framför skärmen. Det är en bra idé att föra grönsaksbitar som blivit över vid middagen nära tittarna. Eller börja kvällsmålet med ett brädspel på vardagsrumsgolvet bredvid grönsaksbrickan.

 • Gör färdiga bärblandningar av olika frysta bär i ett större kärl. Den färdiga blandningen är lätt att använda till exempel i en milkshake eller frukostgröten, och man får i sig en mängd olika bär samtidigt. Om ni inte har bär hemma kan ni prova färdiga smoothieblandningar i butikens frysdisk.

 • På kvällen kan ni tina bären i kylskåpet. Då är det enkelt att blanda dem i naturell yoghurt, fil eller färskgröt vid frukosten. På en tallrik varm gröt smälter de frusna bären på nolltid.

 • Frukt smakar gott som sådan, men skuren i klyftor kan efterfrågan öka ännu mer. Man kan också göra en fruktsallad med färsk frukt och lägga till konserverad frukt.

 • Servera barnet frysta bär direkt från frysen på en tallrik. De smakar bättre än bär som har tinat och blivit lösa.

Energibarer är individuellt förpackade müslistänger eller -kex som är lätta att ta med sig. De uppfattas ofta som nyttigare än kex, men vissa kex kan till och med vara nyttigare än energibarer. Till exempel kan ett havregrynskex med fullkorn vara bättre än en choklad- eller yoghurtbelagd energibar när det gäller näringsvärdet.

Tips för att välja barer

 • Kontrollera ingrediensförteckningen. Finns fullkorn eller socker högst upp på listan?

 • Fiberinnehållet bör vara åtminstone 6 g/100 g.

 • Sockret bör inte utgöra mer än 1/3 av kolhydraterna och mättat fett inte mer än 1/3 av fettet.

 • Ovanstående kriterier är uppfyllda om baren har Hjärtmärke.

 • Proteinbarer är en varierande grupp mycket marknadsförda ”hälsobarer”. De innehåller mycket protein, men ofta också mycket socker och hårt fett. För att säkerställa ett tillräckligt proteinintag behövs inga proteinbarer. En proteinbar är ett bättre alternativ främst när du annars skulle ha ätit en chokladkaka eller en påse godis i stället för en missad måltid eller ett mellanmål.

Uppdaterad 10.2.2023