Grönsaker ger smak och färg
I matpyramiden omfattar grönsaker rotfrukter, grönsaker, bär och frukt. Det är nästan alltid bra att öka mängden grönsaker.
Grönsakerna ger färg, smak och variation på matbordet.
Grönsakerna är också bra för både kroppen och sinnet. De innehåller bland annat ämnen som skyddar kroppen, antioxidanter, samt fibrer som främjar välbefinnande och viktkontroll.
Med en grönsak till varje måltid är det lätt att uppnå målet ”sex grönsaksportioner stora som ens egen knytnäve om dagen”. En barnportion är t.ex. en liten frukt eller grönsak, 1 dl rivna grönsaker eller bär.
Man kan öka antalet och mängden grönsaker man äter i sin egen takt och gradvis vänja sig vid nya smaker. För tips om hur man kan använda grönsaker, se avsnittet om konsten att äta mångsidigt.
På Inhemska Trädgårdsprodukter rf:s webbsida finns fler tips om hur man kan använda grönsaker. På sidan finns också en kokbok med recept som innehåller grönsaker i olika former.
Fullkorn från spannmålsprodukter
Utbudet av spannmålsprodukter är stort. Fullkornsprodukter är mest populära. Jämfört med vitt mjöl innehåller de cirka 80 procent mer fibrer och andra näringsämnen. Vitt mjöl tillverkas genom att man tar bort de hälsosammaste delarna av kornet, skalet och grodden, som innehåller merparten av kornets vitaminer, mineraler och fenolföreningar.
Det är viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer eftersom de ökar mättnadskänslan, balanserar blodsockret och hjälper tarmen att fungera bra.
Det finns dock stora skillnader i fiberinnehållet i olika spannmålsprodukter, vilket framgår av tabellerna nedan. Källa: Fineli.