Gå till sidans innehåll

Spannmål och grönsaker utgör stommen i måltiden

Många känner till bilden av matpyramiden. I den utgör fullkornsspannmål, grönsaker, bär och frukt grunden för en hälsosam kost.

Kuva: Statens näringsdelegation

Grönsaker ger smak och färg

I matpyramiden omfattar grönsaker rotfrukter, grönsaker, bär och frukt. Det är nästan alltid bra att öka mängden grönsaker.

  • Grönsakerna ger färg, smak och variation på matbordet.

  • Grönsakerna är också bra för både kroppen och sinnet. De innehåller bland annat ämnen som skyddar kroppen, antioxidanter, samt fibrer som främjar välbefinnande och viktkontroll.

Med en grönsak till varje måltid är det lätt att uppnå målet ”sex grönsaksportioner stora som ens egen knytnäve om dagen”. En barnportion är t.ex. en liten frukt eller grönsak, 1 dl rivna grönsaker eller bär.

Man kan öka antalet och mängden grönsaker man äter i sin egen takt och gradvis vänja sig vid nya smaker. För tips om hur man kan använda grönsaker, se avsnittet om konsten att äta mångsidigt.

På Inhemska Trädgårdsprodukter rf:s webbsida finns fler tips om hur man kan använda grönsaker. På sidan finns också en kokbok med recept som innehåller grönsaker i olika former.

Fullkorn från spannmålsprodukter

Utbudet av spannmålsprodukter är stort. Fullkornsprodukter är mest populära. Jämfört med vitt mjöl innehåller de cirka 80 procent mer fibrer och andra näringsämnen. Vitt mjöl tillverkas genom att man tar bort de hälsosammaste delarna av kornet, skalet och grodden, som innehåller merparten av kornets vitaminer, mineraler och fenolföreningar.

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med fibrer eftersom de ökar mättnadskänslan, balanserar blodsockret och hjälper tarmen att fungera bra.

Det finns dock stora skillnader i fiberinnehållet i olika spannmålsprodukter, vilket framgår av tabellerna nedan. Källa: Fineli.

Bröd

Fiber g/100g

Rostbröd av vete

2,5

Rostbröd av grahamsmjöl

4,5

Ljust havrebröd

3-4

100 % havrebröd

10

Rågbröd

10

Rågbröd gräddat i efterugnsvärme

15

Surskorpa

15

Rågknäckebröd

17

Flingor

Fiber g/100g

Risflingor

1

Majsflingor

0,5

Branflaxes-flingor

15

Weetabix-veteflingor

10

Havrekuddar

10

Pasta

Fiber g/100g

Ljus pasta

3,5

Vetennudlar

3,5

Mörk pasta

6

Fullkornspasta

8

Fullkornspasta av vete

9

Andra tillbehör

Fiber g/100g

Ljust ris

0,5

Mörkt ris

4

Risnudlar

1,5

Fullkornsris

7,5

Ris-havreblandning

6

Ris-rågblandning

9

Korngryn

11

Speltpärlor

8,5

Känner du till skillnaden mellan helkornsprodukter, fullkornsprodukter och mörka spannmålsprodukter? Det kan vara stor skillnad mellan dessa produkter.

Uttrycket ”fullkorn” får användas i brödets namn eller framhävas i märkningen om minst 50 procent av spannmålsråvarorna är fullkorn.

Helkornsbröd innehåller däremot synliga hela korn, men kan tillverkas av vilket mjöl som helst.

Ordet ”mörk” kan avse en fullkornsprodukt eller en produkt som till exempel har tillsatts mörk sirap för att få färg. Det lönar sig därför alltid att kontrollera ingrediensförteckningen för att se vilken typ av spannmål som produkten bakats med när den kallas mörk.

  • Välj fullkornsalternativ, särskilt bland de spannmålsprodukter som du ofta äter, t.ex. bröd, ris och pasta.

  • Välj oftast spannmålsprodukter med fullkorn som första ingrediens i ingrediensförteckningen. Den första råvaran är den som produkten innehåller mest av.

  • Välj spannmålsprodukter med minst 6 g fibrer per 100 g.

  • Välj müsli och flingor med Hjärtmärket. De har ett högt fiberinnehåll (≥ 6 g/100 g) och ett måttligt till lågt sockerinnehåll (≤ 15 g/100 g).

  • För att vänja sig vid mer fiberrik pasta eller ris kan man till exempel blanda fullkornspasta och ljus pasta eller fullkornsris och ljust ris.

  • När ni oftast köper fullkornsprodukter kan ni ibland också köpa annat för att skapa variation.

Uppdaterad 10.2.2023