Gå till sidans innehåll

Brännskador hos barn eller unga

Små lindriga brännskador kan behandlas hemma. Om barnet är under ett år gammalt eller brännskadan är större än till exempel en handflata, ska du kontakta hälso- och sjukvården.

Brännskador hos barn orsakas vanligtvis av het vätska (vatten, kaffe, mjölk) som kommer i kontakt med huden. En del av brännskadorna uppkommer till följd av kontakt med ett hett föremål (bastuugn, köksspis) och orsakar en djupare skada.

Första hjälpen hemma är en nedkylning av brännskadan med ljummet (inte kallt) vatten i minst 20 minuter. Var försiktig så att du inte förkyler barnet ifall skadan är stor till omfånget. Ljummet vatten lindrar också smärtan. Även en liten brännskada är smärtsam för barnet. Du kan ge barnet febernedsättande eller smärtstillande läkemedel som är avsedda för barn.

Smörj inte in brännskadan med kräm på eget initiativ. Efter att skadan duschats ska den skyddas med ett rent förband. Om det uppkommer små blåsor (mindre än en fingerspets) på området ska du inte sticka hål på dem utan ny hud kommer att växa fram under blåsan. Om det uppstår stora blåsor på området kring brännskadan är det bra att uppsöka en läkare.

Små skador kan behandlas hemma genom att duscha dem dagligen och använda en Mepitel-film, en Sofratulle- eller Unitulle-salvkompress (eller motsvarande) på såret. Dessa kan man köpa från apoteket. Ovanpå dessa läggs torra förband. En färsk brännskada utsöndrar i början klar vävnadsvätska och förbandet ska vara så tjockt att det inte blir genomdränkt (infektionsrisk). Använd inte plåster eller andra täta förband så att det blir varmt och svettigt runt såret. Bastu och bad i badkar bör undvikas så länge såret läker.

Kontakt med hälso- och sjukvården

Om barnet har större brännskador (i storlek av barnets handflata eller större) samt brännskador i ansiktet, på händerna, fötterna och könsorganen är det skäl att uppsöka läkare. Alla brännskador hos ett barn under 1 år bör visas upp för en läkare.

Uppföljning

Vid uppföljning av en brännskada bör man beakta eventuella tecken på infektion: varigt och luktande sekret, feber, bultande smärta som ökar efter initialskedet. Om tecken på infektion framträder ska den behandlande läkaren eller den egna hälsocentralen kontaktas.

Uppdaterad 14.3.2022