Gå till sidans innehåll

Tips för måltider när cancerbehandlingarna orsakar illamående

Illamåendet kan vara en följd av cytostatikabehandling. Under behandlingen kan man försöka påverka barnets eller den ungas aptit genom olika metoder.

Aptiten är ofta dålig eller saknas helt under en cytostatikabehandling men återkommer vanligtvis inom några dagar. Om barnet eller den unga mår illa och kräks, är det bra att bjuda på mat i små portioner under dagen. Att dricka rikligt under måltiden kan öka kräkningarna, varför det är bra att ge drycker mellan måltiderna.

Vid illamående är det bra att äta mat med mild smak, till exempel gröt, pannkaka, pasta, potatismos, banan, yoghurt eller glass. Feta, starkt kryddade eller mycket söta maträtter kan öka illamåendet. Det lönar sig inte att bjuda ut favoriträtterna när barnet mår illa, eftersom barnet lätt kan tänka att maten orsakar illamåendet. Detta kan leda till att barnet inte senare ens vill smaka mat som hen ätit under illamåendet.

Om matlukten får barnet eller den unga att må dåligt är det bra att tillreda maten på förhand till exempel under barnets tupplur eller efter att barnet eller den unga gått och lagt sig. Om du värmer upp maten i mikrovågsugnen luktar den inte lika starkt som mat som värmts upp på annat sätt.

Kall mat luktar mycket mindre än varm. Kalla mellanmål och bekanta maträtter kan smaka bäst. Du kan också ersätta måltider med kalla mellanmål.

Maten smakar ofta bäst efter en vilostund eller tupplur. Det lönar sig att vädra matplatsen före en måltid och reservera tillräckligt med tid för att äta. Efter måltiden kan barnet vila i halvsittande ställning. Situationen kan underlättas till exempel med en sagostund eller genom att titta på en film.

Tips vid illamående

  • Äppeljuice, isglass, mineralvatten och läskedrycker mellan måltiderna

  • Bär- och fruktpuréer och krämer för barn

  • Rostat bröd eller saltade tilltugg såsom potatischips, popcorn och salta kex. Det är skäl att uppmärksamma kexens salthalt, om de används i riklig mängd.

Uppdaterad 26.10.2022