Gå till sidans innehåll

Kosten

Det rekommenderas att barnet börjar få fast föda vid 4–6 månaders ålder. Barn med födoämnesallergi måste äta tillräckligt och mångsidigt för att de ska växa och utvecklas normalt.

Barn med födoämnesallergi kan kanske inte äta de födoämnen som orsakar svårare symtom. I övrigt ska kosten följa kostrekommendationerna för barn.

Målet är alltid att säkerställa att barnet får tillräckligt energi och näring samt att barnets ätfärdigheter och smakvärld utvecklas.

Barnet kan börja få smakprov av fast föda från och med fyra månaders ålder.

Ett barn på sex månader behöver utöver bröstmjölk eller modersmjölksersättning också näring från annan mat, som grönsaker, frukt och bär, spannmål, kött, fisk och ägg. Fast föda ges 2–3 gånger om dagen, börjande med 1–2 olika födoämnen, och så ökar maträtterna och portionsstorleken växer i individuell takt. Det går bra att variera med hemgjorda grötar och puréer, lämplig fingermat samt färdig barnmat.

Ett barn under ett år med mjölkallergi behöver få modersmjölksersättning som lämpar sig för mjölkallergiker, om barnet inte får bröstmjölk.

Barn över ett år som växer i normal takt och äter mångsidigt kan istället för modersmjölksersättning få soja- eller havredryck som kompletterats med kalcium och B2-vitamin, minst 5 dl/dygn.

Om barnet inte använder mjölk, ska man säkerställa att barnet får tillräckligt energi, protein, kalcium samt B2- och D-vitamin.

När barnet växer ändras näringsbehovet, så kostens tillräcklighet ska kontrolleras på uppföljningsbesök. Ifall du är osäker på om barnet får tillräckligt näring, hjälper en näringsterapeut dig att bedöma situationen och planera barnets kost.

Glutenhaltiga spannmål passar inte för barn med veteallergi, så kosten ska helst inte innehålla vete, spelt, korn eller råg.

Spannmål som vanligen passar veteallergiker är havre, ris, hirs, bovete och majs.

För att barn som äter glutenfritt säkert ska få tillräckligt med näring, är det bra om familjen får råd av en näringsterapeut. Det är särskilt viktigt om barnet också är allergiskt mot andra födoämnen, som mjölk och ägg.

Uppdaterad 28.2.2023