Järnbrist innebär en minskning av järnmängden i hela kroppen. Järnbristanemi uppstår när järndepåerna är uttömda och järnbristen är så allvarlig att den normala produktionen av röda blodkroppar störs. Järnbristanemi är en av de mikrocytära anemierna.
Järnbrist kan uppstå på tre olika sätt: otillräckligt järnintag, otillräcklig absorption av järn eller en större förlust av järn från kroppen än normalt.
Kroppen upptäcker järnbrist tidigt, ökar järnupptaget från tarmarna och använder sig av järndepåerna. När järndepåerna är uttömda och man fortfarande har brist på järn börjar produktionen av hemoglobin att bli lidande och järnbristen uppträder i form av minskad hemoglobinhalt.
Lindrig järnbristanemi ger inte nödvändigtvis några uppenbara symtom. När anemin utvecklas mycket långsamt anpassar sig patienten gradvis och känner kanske inte igen de uppenbara symtomen, även om hemoglobinet är kraftigt nedsatt.
När järnbristanemi upptäcks hos ett barn eller en ung person ska behandlingen inledas omedelbart. Dessutom strävar man på läkarmottagningen efter att reda ut orsakerna som lett till anemin. Anemins korrigering följs upp med hjälp av blodprov.