Det är viktigt att förklara för barnet eller den unga att när maten smakar bättre lönar det sig att äta i reserv inför dåliga dagar. Uppmuntrandet ska vara finkänsligt och motiverande. Alla former av tvång, trugande och hot leder bara in på fel spår.
Måltidssituationen har en stor betydelse för att väcka aptiten. Ett trivsamt och hemtrevligt matställe gläder barnet och den unga både hemma och på sjukhuset. En vacker dukning, favoritmusik och måltidssällskapet bidrar till att skapa en positiv stämning.
Familjens gemensamma måltider utan brådska är viktiga. Det är en bra idé att bevara måltiderna hemma så normala som möjligt. Barnet får äta enligt sin aptit i egen takt, men tiden som används för måltiden bör inte överskrida en halv timme.
Regelbundna måltider medför en rutin för dagen och ger barnet trygghet. Matmängden under dagen kan ökas genom att äta flera små måltider och mellanmål. Om barnet inte har aptit under mattiden bjuder man på mat enligt den tid barnet önskar. En kontinuerlig servering av mat främjar dock inte ätandet. Livet borde inte heller helt snurra runt barnets ätande.
Favoriträtter och tydliga smaker
När barnet eller den unga har dålig aptit lönar det sig att bjuda på barnets favoriträtter och öka antalet mellanmål. Om barnet äter flera små måltider och mellanmål under dagen får hen mer energi och näringsämnen än genom att äta enligt den vanliga måltidsrytmen.
Barn gillar bekanta, tydliga, smakliga och färgrika maträtter. Det bästa är att gruppera maten på tallriken så att barnet kan äta vad hen vill. Ibland kan en ny pizza, mönstrad pasta eller en ny slags glassburk eller maträtt med ett lockande namn motivera barnet att äta. Det lönar sig att föreslå endast en eller ett par maträtter åt gången som barnet tycker om. Alltför många alternativ förvirrar och minskar aptiten.
Om barnet eller den unga är starkt illamående eller känner sig dålig är det inte värt att bjuda på favoriträtter, då undviker man att det uppstår motvilja mot maträtten. Favoritmat serveras först när illamåendet avtar.