Det finns så mycket motstridig information om hälsosam kost, vem ska man tro på? Till exempel tidningar och TV-program strävar ofta efter stora försäljningssiffror eller uppmärksamhet och kan därför med stora rubriker lyfta fram avvikande forskningsresultat eller åsikter från en enskild person eller ”guru”. Då är det viktigaste inte nödvändigtvis vad som är sant, utan vad som säljer och väcker uppmärksamhet. Undersökningar som bekräftar det grundläggande budskapet om vikten av en regelbunden och måttlig växtbaserad kost får liten eller ingen uppmärksamhet.
Mat har också blivit ett sätt att differentiera sig: man vill tro på något annorlunda, nytt och märkvärdigt. Den egna "sanningen" presenteras som den enda rätta, tills det är dags att gå vidare till nästa "sanning”.
Många människor är förvirrade över om man överhuvudtaget kan lita på officiella rekommendationer.
Förhåll dig kritiskt
Många åsikter kommer från personer som bara har studerat ämnet lite grann. De tror dock att de vet mer än experter som har följt branschen i årtionden. Sådana personer ringaktar riktiga forskningsresultat eller experter inom området och tolererar inte kritik mot dem själva. De baserar ofta sin information på utdrag som tagits ur sitt sammanhang eller på undersökningar som inte uppfyller kriterierna för kvalitetsforskning. Forskningsresultaten kan till och med förvrängas.
Näringsexperter
De verkliga experterna inom området har en omfattande utbildning och giltiga motiveringar för sina råd, baserade på forskning av hög kvalitet. De följer med tiden och har förmågan att se på saker ur flera olika perspektiv och kritiskt bedöma nya forskningsresultat mot tidigare kunskap. De kan också diskutera meningsskiljaktigheter på ett sakligt sätt utan att förolämpa den andra parten. De lovar inte att ett enskilt livsmedel eller kosttillskott är räddningen. De tar hänsyn till människan som helhet och värdesätter människans egna åsikter och erfarenheter.