Gå till sidans innehåll

Järn- och vitamintillskott till prematurbarn

Prematurer som växer snabbt måste få tillräckligt med vitaminer och järn.

Järntillskott

Babyns järndepåer finns huvudsakligen i blodet, som ett för tidigt fött barn med låg födelsevikt har mindre av än ett fullgånget barn.

Alla spädbarn som väger mindre än 2 500 gram vid födseln behöver järntillskott. Järntillskottet inleds vanligtvis vid 2–4 veckors ålder. Om barnet har fått transfusioner av röda blodkroppar bedömer läkaren individuellt när järntillskott börjar ges. Dosen bestäms utifrån vikten enligt separata anvisningar från sjukhuset. Järntillskottet fortsätter vanligtvis till 0,5–1 års ålder, beroende på den övriga näringen.

Dosen mäts upp med en 1 ml spruta och ges direkt i munnen med sprutan eller en sked. När babyn har börjat äta puréer kan man blanda järntillskottet med en liten mängd puré. En C-vitaminrik puré underlättar upptaget av järn.

Järntillskottet kan färga mjölktänder som håller på att komma fram. Missfärgningar av tänderna är ofarliga, men man kan försöka undvika det genom att ge järntillskott tillsammans med puré. Genom att borsta babyns tänder efter järntillskottet kan minska mängden missfärgningar.

Om järntillskottet tycks ge mer magbesvär kan man dela upp dygnsdosen i två delar.

Behovet av järntillskott kan inte bedömas enbart baserat på hemoglobinvärdet (Hb). Även om Hb är normalt kan järndepåerna vara för små för att bland annat säkerställa en normal tillväxt och utveckling av hjärnan. Om prematurens Hb mäts till under 90 g/l inom den öppna hälsovården ska man kontakta sjukhusets poliklinik.

D-vitamin

Alla barn rekommenderas ett D-vitamintillskott på 400 IE eller 10 mikrogram per dygn, vilket i de flesta D-vitaminpreparat motsvarar fem droppar. D-vitamin ges året om under hela barndomen. För prematurbarn rekommenderas D-vitaminpreparat som är avsedda för spädbarn och som finns att köpa på apoteket.

Dropparna ges direkt i munnen eller med en sked. Läkaren kan också ge anvisningar för dosering med spruta.

Vitamindroppar för prematurer

För en del prematurer med födelsevikt under 2 500 gram ges också vitamindroppar för prematurer (Keskostipat), som innehåller A-, E- och B-vitaminer. Dropparna ges enligt separata anvisningar. Vitamindroppar för prematurer doseras med en 1 ml spruta och ges direkt i babyns mun med sprutan eller en sked. Dosen beror på vilken typ av mjölk (bröstmjölk eller ersättning) som används. Doseringen avslutas vanligtvis när babyn väger 3,5–4 kg. Man bör göra slut på en öppnad flaska om den behandlande läkaren inte ger andra anvisningar.

Uppdaterad 5.1.2023