Gå till sidans innehåll

Egenvård vid epilepsi hos barn och unga

Barn och unga med epilepsi kan till viss del minska risken för anfall med hjälp av egenvård.

Det besvärligaste med epilepsi är att anfallen kommer oförutsett. Oftast kommer anfallen helt överraskande. Hos vissa barn tenderar anfallen att komma en viss tid på dygnet och hos vissa barn kan man identifiera faktorer som utlöser anfall. Det går inte att helt förhindra anfallen, men det finns vissa saker man kan göra själv för att minska benägenheten för dem.

Det är viktigt att personer med epilepsi får tillräckligt med vila och sömn, eftersom trötthet kan göra dem mer mottagliga för epileptiska anfall.

För att epilepsiläkemedlen ska ha önskad effekt måste de tas regelbundet. Några timmars förändring i tiden man tar läkemedlet, till exempel mellan vardagar och veckoslut, gör ingenting.

Vissa personer med epilepsi har också andra faktorer som kan utlösa anfall, till exempel blinkande ljus. För de allra flesta personer med epilepsi har de dock ingen effekt alls.

Det är viktigt att försöka leva ett så normalt liv som möjligt trots epilepsin och att rädslan för anfall inte leder till överbeskyddande eller onödiga begränsningar.

Uppdaterad 3.11.2022