Gå till sidans innehåll

Fysioterapeuten handleder motion under barnets eller den ungas cancersjukdom

Ett barn eller en ung person med cancer rekommenderas fortsätta motionera i enlighet med sin egen förmåga, eftersom motion har många fördelar.

Motion bidrar till återhämtningen från behandlingarna och ökar hälsan. Lätt motion har konstaterats vara den bästa metoden för att lindra utmattningen hos cancerpatienter. Motion minskar också cancerbehandlingarnas biverkningar. Dessutom förbättrar motionen konditionen, orken och livskvaliteten och har därför en stor betydelse också på barnets jag-bild och självkänsla.

Barn och unga behöver stöd för att fortsätta eller börja motionera samt för motionsmotivationen. Genom lekar kan man uppmuntra barnet till motion redan under behandlingarna. På sjukhuset leker barnet ofta i sängen. När barnet leker på golvet får kroppsmusklerna samt musklerna i armar och ben mer träning.

När barnet eller den unga vårdas på avdelningen uppmuntras hen till att ta egna initiativ. Man hjälper barnet och den unga vid behov att stiga upp ur sängen och gå själv alltid när det är möjligt, fastän endast för att tvätta sig eller att gå på toaletten. Särskilt unga erbjuds motionsredskap och spel på rummet.

En del barn behöver särskild rehabilitering, varvid fysioterapeuten bedömer de motoriska färdigheterna, muskelkonditionen, den aerobiska konditionen och gör upp ett individuellt rehabiliteringsprogram samt ordnar vid behov fortsatt fysioterapi och hjälpmedel.

Uppdaterad 4.3.2022