Gå till sidans innehåll

Vad är normal tarmfunktion?

Tarmfunktionen varierar och påverkas av många olika faktorer, varav den viktigaste är maten man äter.

Hos barn som enbart ammas kan det ibland vara ungefär en vecka mellan tarmtömningar, om mjölken precis räcker till för att tillgodose barnets behov. Detta anses inte vara förstoppning. Å andra sidan är det normalt att ett spädbarn tömmer tarmen flera gånger om dagen. Hos spädbarn förändras tarmtömningsfrekvensen efter att de börjar äta tilläggsmat och ersättningar.

Många faktorer påverkar tarmens funktion. Om barnet inte äter och dricker tillräckligt, till exempel under feber, kan tillfällig förstoppning förekomma. Normalt tömmer barn tarmen 1–2 gånger om dagen. Om mellanrummet mellan tarmtömningar är längre än två dagar talar man om förstoppning. Den vanligaste orsaken till blod på avföringens yta är hård avföring och ett litet sår i slemhinnan som uppstått vid tarmtömning.

Vid svår förstoppning kan det förekomma "förstoppningsdiarré", som orsakas av att tarminnehållet läcker förbi avföringsmassan som delvis blockerar tarmen.

Tarminnehållet kan också ibland vara löst. Barn i lekåldern har ibland funktionell diarré, vilket kan oroa föräldrarna, men barnet mår bra och är pigg. Orsaken till denna typ av barndiarré är okänd, men symtomen kan orsakas av ett för stort intag av kolhydrater, och symtomen lindras genom att öka andelen fett i kosten. Ett stort intag av socker (läsk, godis) kan orsaka tillfällig diarré, även hos äldre barn.

När kontakta läkare?

Det lönar sig att uppsöka läkare om

  • barnet oavsiktligt går ner i vikt

  • barnet har blodig diarré, svart avföring eller blodkoagel

  • långvarig och/eller ihållande vattnig diarré

  • barnet har feber, är ständigt trött

  • barnet inte växer eller puberteten inte börjar normalt

  • barnet har ihållande kräkningar eller blod i kräkningarna

  • barnet har svår magsmärta som stör dagliga aktiviteter och/eller återkommer ofta

Uppdaterad 3.2.2023