Gå till sidans innehåll

Vad man dricker har också betydelse

Kroppen behöver vätska för att fungera bra. Man behöver vanligtvis cirka 1,5 liter vätska per dag, mer om man tränar eller om det är varmt ute. Om man dricker för lite kan det leda till trötthet och försämrad prestationsförmåga.

Det är viktigt att dricka tillräckligt. Vad man dricker är lika viktigt. Vissa drycker innehåller mycket socker, men inga andra näringsämnen. Sådana drycker gör det svårare att kontrollera vikten och försämrar munhälsan. De är inte lämpliga som dagliga drycker. Tillsatta vitaminer och mineraler gör inte sockerdrycker hälsosamma. Många drycker, även lightdrycker och sockerfria drycker, innehåller citronsyror eller fruktsyror som är skadliga för tänderna.

Hur ska man göra

  • Vatten är alltid den bästa törstsläckaren. Du kan ge ditt barn en egen vattenflaska som hen tycker om eller förvara kallt vatten i en kanna i kylskåpet.

  • Välj vatten och fettfri eller fettsnål (≤1 procent) mjölk eller surmjölk som matdryck.

  • Späd ut juice med hälften vatten. När du äter en hel frukt i stället för att dricka fruktjuice får du samtidigt i dig fibrer.

  • Det lönar sig att begränsa intaget av juice till högst ett glas per dag.

  • Läskedrycker ska inte vara en del av vardagen, men man kan dricka dem som festdrycker om man vill. Som bastudryck kan man dricka bubbelvatten i stället för läsk. Om det är svårt att avstå från läsk kan man dagligen dricka osaltat och osötat mineralvatten.

  • Energidrycker ska inte ingå i barns och ungdomars kost på grund av deras höga koffeinhalt. Regelbundna måltider, tillräcklig sömn och motion hjälper dig att orka.

Hemlagad energidryck

Laga mat med mindre socker

Uppdaterad 10.2.2023