Gå till sidans innehåll

Sår och krosskador hos barn

Små sår kan skötas hemma. Sår i ansiktet och större och djupare sår behandlas inom hälso- och sjukvården.

Alla sår, både stora och små, ska rengöras redan hemma genom att skölja såret med ljummet kranvatten. Om såret är litet, ytligt och slutar blöda snabbt, kan såret skötas hemma genom att duscha det med vatten ett par gånger om dagen och skydda det med en ren gasvävsbinda (kan köpas på apoteket) eller med ett plåster som andas. Sår orsakar alltid smärta för barnet. Smärtan kan vid behov lindras åtminstone under den första dagen med smärtstillande läkemedel enligt anvisningarna på förpackningen.

Kontakt med hälso- och sjukvården

Om såret befinner sig i ansiktet och är över 1 cm brett, tränger igenom alla hudlager eller om det inte slutar blöda, är det skäl att uppsöka en läkare. Såret behöver sannolikt slutas antingen med sårlim eller stygn.

Såret ska slutas inom sex timmar från olycksfallet, eftersom sår som sluts senare än detta lätt blir infekterade. Om barnet har fått normala vaccinationer på rådgivningen eller i skolan behövs ingen boostervaccination mot stelkramp.

Uppföljning av sår

Vid den fortsatta uppföljningen av ett sår som både behandlats hemma och av en läkare bör man vara uppmärksam på om

  • en klar och riklig blödning från såret börjar på nytt

  • huden runt såret rodnar eller hettar

  • såret utsöndrar varigt sekret (klart, blodblandat och luktfritt sekret är vävnadsvätska som även normalt utsöndras från såret)

  • barnet har feber

  • såret blir ömt på nytt om ett par dagar (bultande smärta).

Om barnet har något av dessa symtom kan det vara fråga om en sårinfektion som kräver antibiotikabehandling. Kontakta till exempel barnets egen hälsocentral.

Anvisningar för hemvård av ett sår som sytts får du med dig från den hälso- och sjukvårdsenhet där såret har sytts.

Uppdaterad 14.3.2022