Gå till sidans innehåll

Mun- och tandvård för barn och unga under strålbehandling

Särskild uppmärksamhet fästs vid mun- och tandvård om strålbehandlingen riktas mot huvudet.

Strålbehandling som riktas mot munnen och svalget påverkar spottkörtlarna, slemhinnorna och tungan. Strålbehandlingen orsakar irritation och svullnad i slemhinnorna samt minskad salivutsöndring och försvagat smaksinne. Till följd av strålbehandlingen ökar också risken för hål i tänderna och sår på slemhinnorna.

Tandläkaren kontrollerar munnen och tänderna vid behov innan strålbehandlingen inleds. Särskilt viktigt är att tänderna är välskötta och att åtgärder som eventuellt är nödvändiga, såsom borttagning av tänder, har gjorts innan strålbehandlingen. Att borsta tänderna med en mjuk tandborste morgon och kväll under strålbehandlingen samt sköljningar med koksaltlösning eller vatten hjälper munnen och tänderna att hållas i skick.

För att undvika irritationssymtom i munnen bör man undvika heta, sura och kraftigt kryddade maträtter och drycker. Även speciellt torra och grova maträtter är bra att undvika för att förebygga skador på slemhinnorna.

Att tugga eller suga på något ökar salivutsöndringen. Att suga på isbitar kan lindra torrhetskänslan i munnen. Xylitoltuggummi och -pastiller har samma effekt och de är också bra för tänderna. Vatten eller "konstgjord saliv" som fås på apoteket hjälper också att fukta munnen. En droppe matolja som sprids på torra slemhinnor med tungan eller bomullspinnar kan också lindra muntorrhet.

Om munnen blir öm under strålbehandlingen är det bra att rådgöra med läkaren om smärtstillande medel. Lokalbedövningslösning kan användas för att bedöva slemhinnorna så att rengöring av munnen och att äta blir lättare.

Uppdaterad 26.10.2022