Gå till sidans innehåll

Vanligaste mun- och tandvårdsmedel under cancerbehandling

Munproblem som orsakas av cancerbehandlingar kan förebyggas och skötas med specialpreparat som är avsedda för munvård.

Tänderna borstas med tandkräm från apoteket på samma sätt som med vanlig tandkräm. För en intensifierad mun- och tandvård används produkter som rekommenderas av tandläkare eller vårdenhet. Geler kan användas också genom att pensla munnens slemhinnor och tandytorna med skumgummipinnar. En långvarig användning av geler kan färga tänderna men tandläkaren kan vid behov rengöra tänderna om behandlingarna och tillståndet tillåter.

Med koksaltlösning kan man rengöra munnens slemhinnor. Koksaltlösningen lösgör segt slem och förebygger muninfektioner. Munnen sköljs med 10–20 ml lösning åt gången efter varje måltid. Lösningen kan användas flera gånger om dagen för att fukta och rengöra munnen.

För att lindra symtom som orsakas av nedsatt salivutsöndring kan man använda munfuktande preparat eller sugtabletter. Preparaten ökar salivutsöndringen, förebygger karies och korrigerar tandemaljskador. Det är bra att fråga tandläkarens eller den behandlande läkarens åsikt före preparatet påbörjas.

Genom att skölja eller gurgla munnen med ett bedövande preparat kan man lindra smärta som orsakas av skador på slemhinnan. Problemområden kan också penslas med en bomullspinne. Bedövningen bör göras före munvården eller måltider. För att bedöva svalget måste preparatet sväljas.

Uppdaterad 26.10.2022