Siirry sivun sisältöön

Yleisimpiä käytössä olevia suun ja hampaiden hoitoaineita syöpähoitojen aikana

Syöpähoidoista aiheutuneita suun ongelmia voidaan ehkäistä ja hoitaa suun hoitoon tarkoitetuilla erityisvalmisteilla.

Hampaiden harjaukseen käytetään apteekista saatavaa hammastahnaa tavallisen hammastahnan tavoin. Tehostetumpaan suun ja hampaiden hoitoon käytetään hammaslääkärin tai hoitoyksikön suosittelemia tuotteita. Erilaisia geelejä voidaan käyttää myös penslaamalla suun limakalvot ja hampaiden pinnat vaahtomuovitikuilla. Geelien pitkäaikainen käyttö saattaa värjätä hampaita, mutta hammaslääkäri voi tarvittaessa puhdistaa hampaat hoitojen ja voinnin salliessa.

Keittosuolaliuoksella voidaan puhdistaa suun limakalvoja. Keittosuolaliuos irrottaa sitkeää limaa ja ehkäisee suun tulehduksia. Liuostapurskutellaan 10–20 ml kerrallaan jokaisen aterian jälkeen. Liuosta voidaan käyttää useita kertoja päivässä suun kostuttamiseksi ja puhdistamiseksi.

Alentuneesta syljenerityksestä aiheutuvien oireiden lievittämiseen voidaan käyttää suuta kostuttavia valmisteita tai imeskelytabletteja. Valmisteet lisäävät syljeneritystä, ehkäisevät hammaskariesta ja korjaavat kiillevaurioita. Hammaslääkärin tai hoitavan lääkärin mielipide on hyvä kysyä ennen valmisteen aloitusta.

Purskuttamalla tai kurlaamalla suuta puuduttavalla valmisteella voidaan lieventää limakalvovaurioista aiheutuvaa kipua. Ongelma-alueita voi myös pensalta vanupuikolla. Puudutus on hyvä tehdä ennen suun hoitoa tai aterioita. Nielun puuduttamiseksi ainetta täytyy niellä.

Päivitetty 26.10.2022