Siirry sivun sisältöön

Lapsen ja nuoren päänsäryn hoito

Lievä päänsärky menee ohi yleensä levolla. Migreenipäänsärkyyn on hyvä ottaa riittävä määrä lääkettä jo heti oireiden alkuvaiheessa.

On tärkeää, että jokainen päänsärystä kärsivä lapsi ja nuori saa asianmukaisen tiedon päänsäryn hoito- ja itsehoitokeinoista. Säännölliset ja terveelliset elintavat (säännölliset ateriat, riittävä juominen ja liikunta, unirytmi) ehkäisevät päänsärkyjä ja migreeniä ja ovat hoidon kulmakiviä. Päänsärkykohtauksia voi provosoida kirkas valo, joten migreenipotilaan on hyvä suojata silmät kirkkaalta valolta.

Päänsärkyä on tärkeä seurata päänsärkypäiväkirjan avulla, jotta pystytään havainnoimaan, mitkä asiat päänsärkyä lapsella aiheuttavat. Tällöin ei myöskään turhaan tarvitse alkaa vältellä asioita, joiden yleisesti katsotaan laukaisevan päänsärkykohtauksia.

Lievään jännityspäänsärkyyn ei ole usein apua särkylääkkeistä.

Migreenikohtauksen hoito

  • Lepo hämärässä ja hiljaisessa paikassa.

  • Lääkehoito on usein tarpeellista, ja lääkettä tulee antaa heti oireiden alussa riittävän suuri annos.

Parasetamoli

Kerta-annos 15 mg/kg, enintään 60 mg/kg/vrk, maksimiannos 1000 mg 1–3 kertaa päivässä.

Esimerkki: 20 kg:n painoiselle lapselle 300 mg 1–4 kertaa päivässä tai 40 kg:n painoiselle lapselle 600 mg 1–4 kertaa päivässä.

Ibuprofeeni

Kerta-annos 10mg/kg, enintään 40 mg/kg/vrk, maksimiannos 600 mg 1–3 kertaa päivässä

Esimerkki: 20 kg:n painoiselle lapselle 200 mg 1–3 kertaa päivässä tai 40 kg:n painoiselle lapselle 400 mg 1–3 kertaa päivässä.

Lääkäri voi joskus määrätä tästä poikkeavia annoksia.

Tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni) voivat säännöllisesti käytettynä aiheuttaa vatsakipua. Jos lapsella tai nuorella on vatsakipua, lääkitys on lopetettava ja otettava yhteyttä lääkäriin. Lisäksi pitempikestoinen särkylääkkeiden tiheä käyttö voi aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä.

Liuoksena ja poretabletteina annettu lääke imeytyy jonkin verran nopeammin kuin tavalliset tabletit. Peräpuikoista lääke imeytyy yleensä hitaasti.

Sumatriptaani on ainoastaan migreenin hoitoon tarkoitettu lääke. Se on tehokas lasten ja nuorten päänsäryn hoidossa ja sitä käytetään yli 12-vuotiaiden migreenin hoidossa.

Estolääkitys

Jos migreeniä esiintyy tiheästi (useita kertoja kuukaudessa) voidaan harkita estolääkityksen aloitusta. Päänsäryn estolääkkeenä käytetään yleisimmin beetasalpaajia, joskus masennuslääkkeitä ja epilepsialääkkeitä pieninä annoksina.

Päivitetty 2.2.2023