Hormonitoiminnan monimutkaisuudesta johtuen usein tarvitaan monta erilaista verikoetta, jotta tilanteesta saadaan kokonaiskuva.
Lue lisää hormonitoimintaa kuvaavista verikokeista:
Lapsen hormonitoimintaa arvioidaan pääasiassa tavallisilla laboratoriokokeilla. Joskus tarvitaan poliklinikalla tehtäviä toimintakokeita.
Hormonitoiminnan monimutkaisuudesta johtuen usein tarvitaan monta erilaista verikoetta, jotta tilanteesta saadaan kokonaiskuva.
Lue lisää hormonitoimintaa kuvaavista verikokeista:
Aivolisäkkeen erittämä TSH säätelee kilpirauhasen erittämän tyroksiinin (T4v) määrää elimistössä. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa T4v laskee ja samanaikaisesti TSH nousee. Kilpirauhasen liikatoiminnassa käy päinvastoin. Harvinaisessa aivolisäkkeestä johtuvassa kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH on matala samanaikaisesti matalan T4v-pitoisuuden kanssa.
Aivolisäkkeen erittämä ACTH-hormoni säätelee kortisolin (laboratoriokeissa Korsol) eritystä lisämunuaisen kuorikerrokselta. Lisämunaisesta johtuvassa vajaatoiminnassa ACTH-taso nousee ja Korsol laskee. Aivolisäkkeestä johtuvissa vajaatoimintatiloissa molemmat ovat yhtä aikaa matalia. Lisämunuaisen liikatoiminta voi johtua vastaavasti aivolisäkkeestä, jolloin sekä ACTH ja Korsol ovat korkeat ja tavanomainen Korsol-arvon vuorokausivaihtelu puuttuu. Lisämunuaisesta johtuvassa liikatoiminnassa vastaavasti ACTH on matala ja Korsol korkea.
IGF-1 syntyy elimistössä kasvuhormonista ja se saa aikaan hormonin kasvuvaikutukset. Suora kasvuhormonimääritys verestä on vain hyvin harvoin tarpeen. IGF-1 on matala kasvuhormonivajeessa. Lisäksi sen määritys auttaa kasvuhormoniannoksen säätämisessä oikein. Korkeita arvoja todetaan harvinaisessa akromegaliassa, jossa kasvuhormia erittyy ylimäärin kasvaimesta.
FSH- ja LH-hormonit erittyvät aivolisäkkeestä ja säätelevät pojilla kivesten ja tytöillä munasarjojen toimintaa. Lapsilla ne osallistuvat murrosiän käynnistymiseen ja ylläpitävät sen kehitystä.
LH stimuloi pojilla kiveksen Leydigin solujen testosteronituotantoa. Tytöillä se säätelee munasarjoissa ovulaation ajankohtaa ja keltarauhasen toimintaa kuukautiskierron aikana.
FSH stimuloi pojilla kivesten Sertolin solujen siittiötuotantoa. Tytöillä se stimuloi munasarjoissa estrogeenieritystä ja munarakkulan kasvua.
LH- ja FSH-arvot ovat matalat ennen murrosikää ja harvinaisessa aivolisäkkeen vajaatoiminnassa. Arvot ovat korkeita kivesten tai munasarjojen vauriossa tai vajaatoiminnassa.
Testosteroni on pääosin kivesten tuottama miessukuhormoni. Se saa aikaan murrosiässä miestyyppiset muutokset (peniksen kasvu ja erilaistuminen, lihaksiston ja luuston vahvistuminen, karvoituksen lisääntyminen, hien haju sekä ihon rasvoittuminen). Lisäksi testosteroni osallistuu kasvupyrähdyksen ajoittumiseen ja peniksen kasvuun murrosiän aikana.
Matalia arvoja todetaan kivesten vaurioissa tai vajaatoiminnassa. Harvinaisessa aivolisäkkeen vajaatoiminnassa testosteronieritys voi myös puuttua.
Tytöillä pieniä määriä testosteronia erittyy lisämunuaisen kuorelta ja munasarjoista. Munasarjojen monirakkulataudissa (PCO-syndrooma) testosteronitaso on koholla.
Estradioli syntyy pääosin munasarjoissa murrosiän alettua. Estradioli on tärkein elimistön naissukuhormoneista. Estradiolipitoisuus vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Kierron alussa pitoisuus on matala, huippupitoisuus on juuri ennen ovulaatiota, jonka jälkeen pitoisuus laskee.
Estradiolin pitoisuus on matala munasarjojen vaurioissa tai vajaatoiminnassa. Harvinaisessa aivolisäkkeen vajaatoiminnassa estradiolieritys voi myös puuttua.
Inhibiini-B:tä käytetään pääasiassa pojilla kivesvaurioiden, kivesten vajaatoiminnan, ypogonadismin,synnynnäisen kivespuutoksen, infertiliteetin tai murrosiän häiriöiden selvittelyssä.
17-hydroksiprogesteroni on lisämunuaisen hormonituotannon välituote, jota alkaa kertyä elimistöön, jos 21-hydroksylaasi-entsyymi puuttuu. Määritys tehdään, kun epäillään harvinaista lisämunuaisen hyperplasiaa, jossa arvo on korkea.
DHEAS-hormoni on lisämunuaisen normaalisti erittämä heikko miessukuhormoni, jonka erittymistä ACTH säätelee kortisolin tavoin. DHEAS-arvon nousu kertoo lapsilla lisämunuaiskuoren aktivoitumisesta (katso adrenarke, linkki alla). DHEAS määritetään, kun lääkärin tutkimuksissa todetaan miessukuhormonialtistukseen sopivia piirteitä tai epäillään lisämunuaisen sairauksia.
Prolaktiini on aivolisäkkeen tuottama hormoni. Se vaikuttaa rintarauhasten kehittymiseen ja maidon eritykseen, mutta myös sukurauhasten toimintaan. Tulosten tulkinta on usein hankalaa ja hieman viitearvon ylittäviä tuloksia todetaan usein täysin terveillä lapsilla. Prolaktiinin liikaeritys aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä tytöillä ja impotenssia miehillä. Korkea arvo voi johtua harvinaisesta, vähäoireisesta ja hyvänlaatuisesta mikrokasvaimesta, mutta joskus isommasta makrokasvaimesta.