Siirry sivun sisältöön

Poikkeava murrosiän eteneminen

​Murrosiän ajoittuminen ja eteneminen on yksilöllistä. Poikkeava murrosiän kehitys aiheuttaa helposti huolta, hätäännystä ja sosiaalista haittaa.

Murrosiän merkkien ilmaantumisjärjestys vaihtelee ja suurin osa poikkeavalta vaikuttavasta murrosiän kehityksestä selittyy yksilöllisillä tekijöillä. Omien vanhempien kehitysaikataulun tietäminen auttaa usein arvioimaan, onko omassa murrosiän kehityksessä jotain poikkeavaa.

Tässä osiossa kerrotaan niistä tilanteista, kun omasta murrosiän kehityksestä kannattaa keskustella joko vanhempien kanssa tai ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan ja lääkäriin.

Pojat

Pojilla alle 9-vuotiaana käynnistyvä murrosikä on poikkeavaa. Tuolloin hienhaju, finnien ilmaantuminen, pituuskasvun kiihtyminen, kivesten tai peniksen kasvu tai häpykarvoitus voivat olla merkki ennenaikaisesta murrosiästä.

Ennenaikaisen murrosiän taustalla voi joskus olla sairaus, joka voidaan hoitaa. Vaikka tila vaatiikin lääkärin tutkimuksia, kyse on useimmiten hyvänlaatuisesta lisämunuaisperäisestä miessukupuolihormonien tuotannosta. Vaikka sairautta ei olisikaan todettavissa varhaisen murrosiän kehityksen taustalla, nuoren informointi asiasta on tärkeää ja toisaalta joskus psykologinen tuki voi olla tarpeen.

Jos murrosikäsi vaikuttaa käynnistyvän ennen 9 vuoden ikää, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.

Lue lisää alempaa kohdasta "Varhain esiintyvä hienhaju, karvoitus ja ihon rasvoittuminen (adrenarke)".

Tytöt

Tytöillä alle 8-vuotiaana käynnistyvä murrosikä on poikkeavaa. Pituuskasvun kiihtyminen, rintojen kasvu tai häpykarvoitus voivat olla merkki ennenaikaisesta murrosiästä.

Ennenaikainen murrosikä on tytöillä tavallisempi kuin pojilla. Tytön ennenaikaisen murrosiän taustalta löytyy harvoin mitään sairautta. Usein nuoren informointi ja psyykkinen tuki on kuitenkin tarpeen, kun keho muuttuu eri tahtiin mielen kanssa.

Joskus hienhaju, häpykarvoituksen kasvu tai finnien ilmaantuminen alle 8-vuotiaana aiheuttavat huolta varhaisesta murrosiän kehityksestä. Vaikka tila vaatiikin lääkärin tutkimuksia, kyse on useimmiten tytölläkin hyvänlaatuisesta lisämunuaisperäisestä miessukupuolihormonien tuotannosta.

Jos murrosikäsi vaikuttaa käynnistyvän ennen 8 vuoden ikää, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.Lue lisää alempaa kohdasta "Varhain esiintyvä hienhaju, karvoitus ja ihon rasvoittuminen (adrenarke)".

Pojat

Pojilla murrosiän kehityksen tulisi alkaa ennen 13,5 vuoden ikää. Viivästynyt murrosikä on pojilla selvästi tavallisempaa kuin tytöillä.

Valtaosan hitaasta kypsymisestä selittyy perinnöllisillä tekijöillä. Usein perheestä löytyykin isä, äiti tai sisarus, jolla murrosikä on alkanut tavallista myöhemmin. Lääkärin tutkimuksissa poissuljetaan pitkäaikaissairauksia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja tulehduksellinen suolistosairaus tai harvinaiset sukupuolihormonien tuotantoon vaikuttavat tilat. Viiveistä murrosiän kehitystä voidaan tarvittaessa jouduttaa lääkkeillä.

Jos murrosikäsi ei ole alkanut ennen 13,5 vuoden ikää, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.

Tytöt

Tytöillä murrosiän kehityksen tulisi alkaa ennen 13 vuoden ikää. Jos murrosikä ei ole alkanut, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.

Viiveinen murrosikä selittyy usein perinnöllisillä tekijöillä. Perheessä voi olla isä, äiti tai sisarus, jolla murrosikä on alkanut tavallista myöhemmin. Lääkärin tutkimuksissa viivästyneen murrosiän taustalta poissuljetaan pitkäaikaissairauksia, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, keliakia ja tulehduksellinen suolistosairaus tai harvinaiset sukuhormonien tuotantoon vaikuttavat tilat. Intensiivinen urheiluharrastus tai ravitsemuksen ongelmat voivat hidastaa tai estää murrosiän alkua. Viiveistä murrosikää voidaan joskus jouduttaa lääkkeillä.

Jos murrosikäsi ei ole alkanut ennen 13 vuoden ikää, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen.

Lisämunuaiskuoren miessukupuolihormonituotannon käynnistymistä kutsutaan adrenarkeksi. Ilmiö on täysin normaali ja tapahtuu kaikille lapsille ennen murrosikää. Adrenarke aiheuttaa hiusten ja ihon rasvoittumista, aikuistyyppistä pistävää hienhajua sekä karvoituksen ilmaantumista kainaloihin ja häpyalueelle. Ylipaino voi voimistaa muutoksia. Joskus ilmiö tapahtuu varhain, mikä saattaa herättää epäilyn ennenaikaisesta murrosiästä.

Jos huomaat varhaiseen adrenarkeen sopivia muutoksia elimistössäsi, lääkärin tutkimukset ovat usein tarpeen. Tutkimuksissa poissuljetaan murrosiän käynnistyminen tai lisämunuaisen sairaudet. Adrenarke itsessään on hyvänlaatuinen tila, jonka hoitona riittää normaalista hygieniasta huolehtiminen ja tarvittaessa deodorantin käyttö. Painon hallinta voi auttaa, jos taustalla on ylipainoa.

Rintarauhanen voi kasvaa varhain ilman muita murrosiän merkkejä. Tilaa kutsutaan tällöin telarkeksi. Syytä tälle hyvänlaatuiselle ilmiölle ei tarkkaan tunneta. Tyypillisesti se esiintyy alle 3-vuotiaalla tytöllä tois- tai molemminpuolisena. Yleensä rintarauhaset pienenevät 1–2 vuoden kuluessa.

Jos huomaat rintarauhasten kasvua ennen 8 vuoden ikää, lääkärin tutkimukset ovat tarpeen, jotta ennenaikainen murrosikä voidaan poissulkea.

Joskus murrosikä voi käynnistyä ajallaan, mutta ei etene normaalisti. Tällöin taustalla voi olla jokin pitkäaikainen sairaus tai ravitsemuksen ongelma. Myös jotkin harvinaiset oireyhtymät tai lapsuudessa annetut syöpähoidot voi johtaa murrosiän etenemättömyyteen.

Jos murrosikäsi ei vaikuta etenevän normaalisti tai kuukautisesi eivät ole alkaneet 16 ikävuoteen mennessä, ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Säännöllisten kuukautisten poisjäänti tulee aina selvittää. Voitko olla raskaana? Jos olet ollut yhdynnässä ilman ehkäisyä tai et ole asiasta varma, kannattaa aina tehdä raskaustesti. Raskaustestin voi ostaa kaupasta tai apteekista.

Kuukautiskierto on herkkä häiriintymään. Intensiivinen urheilu, stressi tai aliravitsemus ja laihtuminen voivat häiritä kiertoa. Painossa tapahtuvat nopeat muutokset lihomisena voivat myös vaikuttaa. Moniin sairauksiin voi liittyä kuukautisten poisjääminen.

Jos kuukautisesi jäävät pois ja varmuudella et ole raskaana, voit seurata tilannetta muutaman kuukauden ajan. Tilanteen jatkuessa kannattaa kuitenkin asiasta puhua vanhemmille, terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Lääkärin yksinkertaiset kysymykset ja tutkimukset ovat usein tarpeen, jos jokin murrosiän kehityksessä huolettaa. Kasvun arviointi kasvukäyriltä sekä pojilla kivesten ja tytöillä rintojen koon arviointi on tärkeimpiä tutkimuksista. Vastaanoton jälkeen lähes aina todetaan tilanteen hyvänlaatuisuus. Sairauksia ei ollut eikä jatkotutkimuksia tarvittu. Toisaalta vastaanotto on hyvä hetki keskustella huolta herättävistä asioista ja saada oikeaa tietoa murrosiästä.

Jos lisätutkimuksia tarvitaan, tavallisesti arvioidaan luuston kypsymistä kädestä otettavalla röntgenkuvalla. Lisäksi tarvitaan verikokeita, kun halutaan poissulkea perussairauksia tai arvioida sukuhormonien toimintaa elimistössä.

Päivitetty 18.10.2022