Pitkäaikaissairaus ja alkoholi

Sairaus tai lääkitys voi vaikuttaa siihen, miten siedät alkoholia. Keskustele lääkärisi kanssa päihteistä.

Lääkitys voi vaikuttaa alkoholin sietokykyyn ja vaikutukseen. Jotkut lääkkeet eivät sovi ollenkaan käytettäväksi alkoholin kanssa. On otettava huomioon, että alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä.

Käyttämiesi lääkkeiden ja alkoholin mahdolliset yhteisvaikutukset voit varmistaa esimerkiksi lääkäriltäsi, apteekista tai lääkkeiden pakkausselostuksista.

Alkoholin käyttö kuormittaa maksaa. Samoin tekevät jotkut lääkkeet, kuten esimerkiksi hyljinnänestolääkkeet. Siksi hyljinnänestolääkkeitä tarvitsevalle alkoholin käyttö on huomattava riski.

Haitarin otsikkotaso2
Astma, allergia ja alkoholi

Alkoholijuomat voivat aiheuttaa astma- ja allergiaoireita. Oireita voivat aiheuttaa alkoholi itse tai lisäaineet juomissa. Astmalääkkeillä ei yleensä ole yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Allergialääkkeillä ja alkoholilla sen sijaan voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia.

Diabetes, insuliini ja alkoholi

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole diabetesta sairastavalle sen vaarallisempaa kuin muillekaan. On kuitenkin tärkeää tietää, miten alkoholi ja insuliini vaikuttavat toisiinsa. Runsaan alkoholinkäytön yhteydessä verensokeri voi laskea arvaamattomasti, sillä alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta. Humalassa et myöskään välttämättä tunnista matalan verensokerin oireita. Muista sen vuoksi aina myös syödä, jos otat alkoholia.Tarvittava ateriainsuliinin määrä on usein pienempi kuin normaalisti. Hyvä muistisääntö on mennä nakkikioskin kautta kotiin! Kannattaa huomioida, että seuraavana päivänä verensokeritaso saattaa olla tavallista matalampi ja sen vuoksi verensokeria kannattaa mitata tiheästi.

Lue lisää:

Epilepsia ja alkoholi

Runsas alkoholin käyttäminen ja usein myös sen runsaampaan käyttämiseen liittyvä valvominen laskevat kouristuskynnystä ja lisäävät epilepsiakohtauksia. Kohtuullinen, esimerkiksi ruokailun yhteydessä nautittu alkoholi ei sen sijaan ole kiellettyä. Lääkityksen muistaminen säännöllisesti on kuitenkin aina tärkeää.

Keliakia ja alkoholi

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole keliakiaa sairastavalle sen vaarallisempaa kuin muillekaan, mutta alkoholin tulee olla gluteenitonta. Useissa alkoholijuomissa on gluteenia, mutta gluteenittomiakin tuotteita löytyy.

Reuma ja alkoholi

Jotkut reumalääkkeet rasittavat maksaa ja munuaisia. Alkoholin käyttö on huomattava lisäriski jos maksa on lääkkeistä muutenkin kuormittunut.

Suolistosairaus ja alkoholi

Kohtuullinen alkoholin käyttö ei ole suolistopotilaalle sen epäterveellisempää tai sairaudelle erityisen haitallista, kuin terveellekään nuorelle. Taudin aktiivisessa vaiheessa (taudista riippuen) vatsakivut ja ripulioire voi pahentua kaikesta ruoasta. Tällöin tulee luonnollisesti pidättäytyä muutenkin epäterveellisistä nautintoaineista kuten alkoholista. Usein olo onkin sellainen, että tämä ei ole vaikeaa.

Sydänsairaudet ja alkoholi

Alkoholin käyttöön sydänsairauksien yhteydessä liittyy riskejä, jotka saattavat pahentaa sydänoireita. Alkoholi kohottaa verenpainetta ja vähänkin runsaampi käyttö lisää sydämen rytmihäiriöitä. Humalajuomiseen liittyy merkittävä sydäninfarkti, äkkikuolema- ja aivoverenkierron häiriön vaara.

Lue lisää:

Syömishäiriöt ja alkoholi

Syömishäiriöstä kärsivän riski käyttää alkoholia ja kärsiä alkoholinkäytön haitoista on merkittävästi suurentunut.

Lue lisää:

Nuortentalo; pitkäaikainen sairaus; Nuoret; lääkitys; alkoholi

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018