Nuoren ihmissuhteet

Ihmissuhteet vaihtelevat jonkin verran elämän aikana. Nuoruudessa ystävyys- ja seurustelusuhteet ovat usein keskeisiä, mutta vanhempien tai jonkun muun aikuisen tuki on silti tärkeää.

Ihmissuhteet ovat tärkeä osa elämää. Jokaisella olisi hyvä olla luotettava ihminen, jonka puoleen voi kääntyä ja jonka kanssa voi puhua. Kun elämä tuntuu raskaalta ja ongelmat painavat, on hyvä keskustella jonkun kanssa. Jos ei ole ketään, jonka kanssa puhua, ja olo on yksinäinen, kannattaa hakea apua.

Haitarin otsikkotaso3
Ihmissuhteet

Jokaisella on yleensä jonkinlainen suhde muihin ihmisiin, kuten perheenjäseniin, sukulaisiin, kavereihin, koulu- ja työkavereihin, harrastuksissa tutuiksi tulleisiin henkilöihin jne. Ihmissuhteisiin liittyy monenlaisia tunteita, sekä positiivisia että negatiivisia. Kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa olisi tultava jotenkin toimeen.

Lue lisää:

Ystävät

Ystävien ja kavereiden merkitys kasvaa usein murrosiässä. Kavereille voi joskus olla helpompi puhua kuin vanhemmille tai läheisille aikuisille. Ystävään voi luottaa ja hänen kanssaan voi jakaa sekä hyvät että vaikeat asiat. Hyvä ystävyys kestää erimielisyydet ja muutokset elämässä. Ystävyyssuhteita on monenlaisia: jotkut ystävyyssuhteet kestävät pitkin elämää, jotkut ystävyyssuhteet hiipuvat.

Lue lisää:

Yksinäisyys

Kaikki eivät halua olla isossa kaveriporukassa. Rauhallinen ympäristö ja oma seura on joillekin paras tapa viettää vapaa aikaa. Yksin oleminen on ok, mutta jos tunnet itsesi yksinäiseksi, puhu jollekin aikuiselle siitä. Yksinäisyys voi olla musertavaa ja ahdistavaa, ja puhuminen helpottaa usein oloa.

Lue lisää:

Seurusteleminen

Nuorten seurustelusuhteet ovat usein lyhyitä. Iso osa ihmisistä aloittaa seurustelemisen vasta aikuisena. Seurustelemiseen kuuluvat suuret tunteet, kuten ilo, rakkaus, suru ja pettymys. Suruista kannattaa puhua kavereille tai aikuisen kanssa. Seurustelusuhteen päättyminen voi olla rankkaa, ja asiasta puhuminen helpottaa.

Lue lisää

Vanhemmat

Suhde vanhempiin muuttuu usein vähitellen nuoruuden aikana. Vaikka vanhempasi tai läheisesi ovat elämässäsi ehkä enemmän taustalla, ovat he silti tärkeä tuki sinulle. Aikuisilla on paljon elämänkokemusta ja tietoa erilaisista ratkaisumahdollisuuksista. Aikuisetkin ovat olleet joskus nuoria ja heillä on omia kokemuksia nuoruudesta. Mikäli on hankalaa aloittaa keskusteleminen aikuisen kanssa, kysy vaikka ensin hänen nuoruudestaan.

Turvallinen aikuinen

Turvallinen aikuinen on sellainen henkilö, johon voit luottaa ja jonka kanssa voit puhua vaikeistakin asioista. Turvallinen aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempi, sukulainen, mummo tai vaari, kaverin vanhempi, opettaja tai kouluterveydenhoitaja. Joku asia voi olla niin henkilökohtainen, ettet halua puhua kasvotusten kenenkään kanssa. Apuna voivat silloin olla auttavat puhelimet tai keskusteluyhteys internetissä. Henkilökohtaisia tietoja ei pidä kertoa netissä, ellei tiedä, että lähde on luotettava. Luotettavilta sivuilta löytyy yhteystiedot, osoite ja puhelinnumero. Potilasjärjestöjen ja sairaanhoitopiirien sivut ovat luotettavia. Pelastakaa Lapset Ry:n Netari-chatissa voi jutella luotettavan aikuisen kanssa esimerkiksi ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.

Lue lisää

pitkäaikainen sairaus; seurustelu; ihmissuhde; Nuoret; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  24.2.2023