Siirry sivun sisältöön

Ravitsemus osana nuoren hoitoa

Monipuolinen ruokavalio, säännöllinen ruokailu ja riittävä veden juominen edistävät terveyttä. Joskus ruokavalio ja ruokailuajat pitää suunnitella sairauden ja lääkityksen takia tavallista tarkemmin.

Ravinto vaikuttaa suoliston toimintaan ja aineenvaihduntaan. Hyvä ruoka on osa hoitoasi.

Eikö joku ruoka sovi sinulle? Tiedätkö, miten lääkkeesi kuuluu ottaa: aamulla, illalla, ruuan kanssa vai tyhjään vatsaan? Mitä paremmin jaksat huomioida erityistarpeesi, sen paremmin voit. Jo pienillä muutoksilla voi olla iso vaikutus energisyyteen ja jaksamiseen. Mikäli sinulla on painon kanssa ongelmia, voi ravitsemusterapeutti auttaa sinua.

Ruokavaliolla on suuri merkitys hyvinvointiisi ja jaksamiseesi. Hyvä ruoka on maukasta ja ravitsevaa eli sisältää riittävästi energiaa, ravintoaineita (esimerkiksi proteiinia), hivenaineita (esimerkiksi rauta) ja kuitua.

Syö terveellisesti viisi kertaa päivässä. Säännöllinen syöminen pitää nälän poissa, mielen virkeänä ja painon hallinnassa. Kovassa nälässä tulee helposti ahmittua.

Kokeile uusia makuja ja ruokia. Kokeile myös tehdä ruokaa itse. Voit aloittaa helpoilla resepteillä ja kokata vaikka kavereillesi tai perheellesi.

Muista juoda riittävästi pitkin päivää, hyvä määrä on noin viisi lasillista vettä päivässä. Energiajuomat sisältävät kofeiinia ja kofeiini edistää nesteen poistumista kehosta. Kofeiinipitoisella juomalla (kahvi, tee, kaakao ja energiajuomat) ei siis voi taata riittävää nesteen saantia. Sekä sokeroidut että maustetut hiilihapotetut juomat heikentävät hampaiden terveyttä.

Suunnittele etukäteen missä syöt. Jos ruokailuvälit venyvät liian pitkiksi ota mukaan pieni välipala, hedelmä, voileipä, smoothie tai pähkinöitä. Jos asut jo omillasi, suunnittele myös, mitä syöt. Tyhjästä jääkaapista on vaikea keksiä hyvää ruokaa.

Ota huomioon sairautesi mahdollisesti aiheuttama erikoisruokavalio. Esimerkiksi moneen neurologiseen sairauteen liittyy lisääntynyt tai vähentynyt energian kulutus.

Päivitetty 18.10.2022