Siirry sivun sisältöön

Aikuisten huoli nuoren päihteidenkäytöstä

Vanhempien huolehtiminen saattaa ärsyttää sinua. Voit kuitenkin yrittää kuvitella itsesi vanhemman rooliin ja miettiä, miten käyttäytyisit vanhempana samankaltaisissa ristiriitatilanteissa.

Vanhemmilla voi olla huoli myös muista asioita, jotka eivät liity sairauteen. Vanhemmat saattavat pelätä, että lapsi joutuu humalatilan takia onnettomuuksiin tai rikolliseen toimintaan hankkiessaan alkoholia, tupakkaa tai huumeita. Humalassa niin tytöt, pojat kuin aikuisetkin ovat alttiita hyväksikäytölle, ryöstetyksi tai pahoinpidellyksi tulemiselle ja raiskatuksi joutumiselle. Pahin pelko on nuoren menehtyminen väkivallan seurauksena tai onnettomuudessa. Täysi-ikäisenäkin kannattaa muistaa, että jos juot, juo aina ystävien kanssa, maltilla ja kavereista huolta pitäen!

Alaikäiset eivät saa ostaa alkoholia tai tupakkaa. Lain mukaan niiden luovuttaminen ja myyminen on alle 18-vuotiaalle kiellettyä.

Viranomaisella (esimerkiksi lääkärit, sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät, poliisit, opettajat) on lain määräämä velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus alaikäisen päihteiden käytöstä.

Päivitetty 18.10.2022