Nuoren sairauden hoito aikuispuolella

Nuori siirtyy aikuispuolen sairaanhoidon palveluiden käyttäjäksi 16–20-vuotiaana. Aikuispuolella moni asia tapahtuu eri tavoin kuin lastensairaalassa tai lastenpoliklinikalla.

 
 

Videolla Susanna kertoo aikuispuolelle siirtymisestä.

Hoito voi siirtyä kokonaan perusterveydenhuoltoon tai olla jaettuna perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Myös aikuispuolella vanhemmat tai joku muu tukihenkilö voi olla mukanasi. Tapaat paljon uusia ihmisiä uudessa ympäristössä. Tämä voi tuntua aluksi hämmentävältä, mutta ole avoin ja kerro itsestäsi ja sairaudestasi.

  • Aikuispuolella moni asia on toisin kuin lasten puolella. Se ei välttämättä ole huono asia, mutta totuttelu voi vaatia aikaa.
  • Lastenpuolella sinua saattoi hoitaa tuttu lääkäri ja tutut hoitajat useiden vuosien ajan. Aikuispuolella lääkäri saattaa vaihtua useammin.
  • Jotkut tutkimukset tehdään lasten puolella puudutuksessa tai nukutuksessa. Aikuispuolella samat tutkimukset tehdään pääasiassa hereillä ollessa.
  • Aikuispuolella potilaiden ikäjakauma on laaja. Samassa odotustilassa voi olla 16-vuotiaita sekä 100-vuotiaita.
  • Olet itse vastuussa vastaanottoaikojen ja laboratoriokokeiden muistamisesta. Muista siirtää aikasi, jos se ei sovi sinulle. Peruuttamattomasta ajasta tulee aikuispuolella lasku.
Nuoret; pitkäaikainen sairaus; Nuortentalo

Kyllä

Päivitetty  18.10.2022