Siirry sivun sisältöön

Suojaikäraja

Suomen laissa on määritelty seksuaaliselle kanssakäymiselle niin sanottu suojaikäraja.

Suomen laki asettaa ikärajan sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä, eli niin sanotun suojaikärajan. Seksin harrastaminen ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa.

Lain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa, eli laki suojaa alle 16-vuotiaat seksisuhteilta. Lain tarkoitus on estää selkeästi vanhemman ja mahdollisesti auktoriteettiasemassa olevan ihmisen yritykset alistaa nuorempi, kehityksessään vielä keskeneräinen nuori, omien halujensa tyydyttäjäksi.

Koska fyysinen ja psyykkinen kasvu ja kehitys ovat hyvin yksilöllisiä, on laissa lievennyksiä koskien juuri kehitysastetta. Jos 15-vuotias ja 16-vuotias seurustelevat toisiaan kunnioittaen, eivät rikoksen merkit yleensä täyty. Ajatellaan, ettei kyseessä ole hyväksikäyttö vaan tasavertainen kahdenkeskinen suhde.

Joissain tapauksissa suojaikäraja on 18-vuotta jos nuori on erityisen suojelun tarpeessa, esimerkiksi perheen sisällä, tai jos nuorella on kehityksellisiä pulmia.

Päivitetty 18.10.2022