Minäkuvan muutokset heijastuvat seksuaalisuuteen ja erityisesti seksuaaliseen halukkuuteen. Saatat kokea muutoksia miehisyyden tai naisellisuuden tunnossasi tai esimerkiksi siinä, kuinka viehättävänä itsesi koet. Insuliinipumppu tai glukoosisensori voi tuntua häiritsevältä tai hävettävältä. On tärkeätä kertoa kumppanille avoimesti sairaudestasi. Parisuhteessa tärkeää seksin lisäksi on muukin läheisyys ja intiimiys sekä luottamus.
Diabetes ja seksuaalisuus
Kuten mikä tahansa muukin pitkäaikaissairaus myös diabetes voi muuttaa minäkuvaasi. On tärkeää kertoa kumppanille avoimesti sairaudestasi.
Hyvin hoidettu diabetes ei vaikuta seksuaalisuuteen. Hiivatulehduksien riski lisääntyy, jos hoitotasapaino on huono. Limakalvojen kuivuutta voi helpottaa käyttämällä liukuvoidetta. Miehillä taas diabeteksen pitkään, eli vuosia jatkunut huono hoitotasapaino saattaa johtaa erektiohäiriöihin. Näitä seksuaalisuuteen vaikuttavia asioita on mahdollista käydä läpi ja hoitaa esimerkiksi hoitajan, lääkärin tai seksuaalineuvojan avulla.
Diabetes ei vaikuta hedelmällisyyteen. Huonosti hoidettu diabetes, joka on johtanut erektiohäiriöihin tai laukeamisvaikeuksiin luonnollisesti vaikeuttaa lasten saantia. Jos sen sijaan et toivo raskautta, kaikki ehkäisymuodot ovat diabetesta sairastavalle sopivia.
Jos suunnittelet raskautta, on syytä ottaa yhteyttä hoitopaikkaan. Raskaana olevan naisen huono hoitotasapaino lisää lapsen kehityshäiriöiden riskiä etenkin ensimmäisten raskausviikkojen aikana ja siksi hoitotasapainon tulee olla hyvä jo ennen raskaaksi tulemista. Raskauden edetessä korkeat verensokerit altistavat myöhäisille keskenmenolle, kohtukuolemalle, lapsen suurelle syntymäpainolle ja vastasyntyneen ongelmille.
Päivitetty 18.10.2022