Vuosittain noin 350 tyypin 1 diabetesta sairastavaa ja vajaa 100 tyypin 2 diabetesta sairastavaa naista synnyttää Suomessa.
Kun verensokeritasapaino on hyvä ennen raskauden alkamista ja raskauden aikana, raskaus sujuu yleensä normaalisti ja mahdollisuus terveen lapsen saamiseen on käytännössä sama kuin muillakin äideillä.
Diabetes ja sen lisäsairaudet, erityisesti munuaistauti ja mahdollinen kohonnut verenpaine vaikuttavat raskauden kulkuun ja seurantaan sekä vauvan kasvuun ja kehitykseen. Diabetes lisää vauvan riskiä raskauden aikaisiin ja vastasyntyneisyyskauden ongelmiin.
Hedelmöityksen ja varhaiskehityksen aikainen korkea verensokeri voi aiheuttaa vauvalle kehityshäiriöitä esimerkiksi sydämeen ja keskushermostoon. Raskauden aikainen korkea verensokeri puolestaan lisää vauvan kokoa ja ennenaikaisuutta ja ongelmia synnytyksessä ja vastasyntyneenä.
Matalan verensokerin ei ole todettu lisäävän kehityshäiriöitä tai keskenmenoja.
Raskaus itsessään ei aiheuta äidille elinmuutoksia, mutta jo ennen raskautta olevat hoitamattomat silmänpohja- ja munuaismuutokset voivat vaikeutua raskauden aikana, minkä vuoksi silmien kuntoa ja munuaisten toimintaa seurataan tiiviisti raskauden aikana. Ennen raskautta silmänpohjat tarkistetaan ja tarvittaessa hoidetaan ja tihennetään seurantaa. Samoin huomioidaan raskauden aikana sopivat lääkevalinnat verensokeriin ja mahdolliseen verenpaineeseen.