Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä ajokortista ja diabeteksesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä diabeteksesta ja ajokortista.

Diabetesta sairastava tarvitsee mopokorttia varten lääkärin ajoterveyslausunnon. Oma vakuutus tai nuorison terveystodistus ei riitä. Ajokorttitodistuksen saa joko koululääkäriltä, terveyskeskuslääkäriltä tai diabetesta hoitavalta lääkäriltä, jos diabeteksen tilanne tai muu terveydentila ei aseta mitään estettä ajokortin saamiselle. Mopokortin saamiseksi yhmän 1 ajokortin terveysvaatimusten tuleen täyttyä.

Diabetesta sairastavan ajoterveyttä seurataan normaalien lääkärinkäyntien yhteydessä. Ajoterveyden tarkastusväli on henkilöauton kuljettajilla 1–5 vuotta (ryhmän 1 ajolupa) ja raskaassa ja ammattiliikenteessä 1–3 vuotta (ryhmän 2 ajolupa) riippuen diabeteksen hoidosta, verensokeritasapainosta ja diabetekseen liittyvistä mahdollista muista sairauksista. Lääkäri kirjaa terveysedellytysten täyttymisen potilasasiakirjoihin. Erillistä lausuntoa ei pääsääntöisesti tarvita ellei lääkäri tai poliisi ole määrännyt aikaistettua lääkärintarkastusta.

Uusi lääkärinlausunto tarvitaan, kun uudistetaan ryhmän 1 ajokorttiahenkilön täytettyä 70 vuotta tai uudistetaan määräaikaista ryhmän 2 ajokorttia henkilön täytettyä 45 vuotta.

Diabetesta sairastava voi toimia ammattiautoilijana, mutta ryhmän 2 ajoterveysvaatimukset ovat tiukat ja niiden täyttymistä seurataan säännöllisesti 1-3 vuoden välein vastaanotolla.

Ryhmän 2 ajokortti pitää uusia ja toimittaa lääkärinlausunto ajokortin päättyessä 45 vuotta täytettäessä ja sitten viiden vuoden välein.

Päivitetty 30.9.2023