Siirry sivun sisältöön

Glukoosisensorin trendinuolet

Jos käytät glukoosisensoria, voit säätää pikainsuliinin annosta aterialla trendinuolen suunnan ja muutosnopeuden mukaan ylös tai alaspäin.

Glukoosisensori ilmoittaa glukoosilukeman lisäksi trendinuolella glukoosin muutossuunnan ja muutosnopeuden tulevan 15–30 min kuluessa. Eri järjestelmissä trendinuolten ilmoittama verensokerin muutos hieman vaihtelee, joten sinun kannattaa tutustua käytössäsi olevaan järjestelmään tältäkin osin.

Koska sensorin lukema tulee joitakin minuutteja myöhässä, kannattaa trendinuolen lisäksi tarkistaa lukulaitteen tai älypuhelimen käyrästä glukoosin suunta edeltävältä 15 minuutilta.

Keskustele oman hoitajasi tai lääkärisi kanssa miten trendinuolia kannattaa hyödyntää käytössäsi olevalla laitteella ja eri tilanteissa.

Esimerkki trendinuolten hyödyntämisestä:

Henkilön insuliinihiilihydraattisuhde IHS on 0.8 / 10 gHH eli 0,8 yksikköä pikainsuliinia kattaa noin 10 g hiilihydraattia. Hänen insuliiniherkkyystekijänsä IHT on 3 eli 1 yks pikainsuliinia laskee verensokeria noin 3 mmol/l. Hänen glukoosiarvonsa ennen ateriaa on 9 mmol/l ja tiedossa ei ole liikuntaa. Sensorin trendinuoli ↑ osoittaa glukoosin olevan nousussa.

Hän annostelee 40 g hiilihydraattia sisältävälle aterialleen 0.8 X 4 yks hiilihydraateille + 1 yks korjausta + 1 yks ennakoivaa korjausta trendinuolen perusteella eli yhteensä 5,2 yks, jonka hän pyöristää alaspäin 5 yksikköön.

Päivitetty 30.9.2023