Siirry sivun sisältöön

Juomat ruokavaliossa

Aikuinen tarvitsee nesteitä noin 1–1,5 litraa päivässä ruoasta tulevan nesteen lisäksi. Juomien valinta vaikuttaa verensokeriin ja muuhunkin terveyteen.

Diabetesta sairastavan on suositeltavaa nauttia hiilihydraatteja sisältäviä juomia (maito, piimä, mehut, sokeroidut virvoitusjuomat, sokeria sisältävät kivennäisvedet/ hyvänolonjuomat) pääsääntöisesti enintään 1 lasillinen ateriaa tai välipalaa kohti. Nesteessä oleva sokeri imeytyy nopeasti ja nostaa helposti aterianjälkeistä verensokeria.

Janojuomaksi paras valinta on vesi. Pullo- tai kivennäisvesiä voi käyttää, mikäli ne ovat vähänatriumisia, eivätkä sisällä sokeria ja/tai hampaille haitallisia happoja. Hiilihappo ei ole haitallinen. Lähes kaikki muut hapot ovat haitallisia, erityisesti sitruunahappo (valmistusaineissa auki kirjoitettuna tai numerolla E330).

Rasvattomat ja vähärasvaiset (rasvaa korkeintaan 1 %) maidot ja piimät ovat suositeltavia ruokajuomia. Päivän kalsiumintarve on turvattu, jos nautit 5–6 desilitraa nestemäisiä maitovalmisteita tai kalsiumtäydennettyjä soija-, kaura- tai riisijuomia ja 2–3 viipaletta juustoa. Juuston voit korvata nestemäisillä maitovalmisteilla tai kalsiumilla täydennetyillä juomilla, jolloin niiden suositeltava kokonaismäärä on noin 7 desilitraa/päivä.

Kahvi ja tee suositellaan nauttimaan sokeroimattomina. Maidoksi suositellaan rasvattomia tai vähärasvaisia vaihtoehtoja. Arkikäyttöön suositeltavin valinta on suodatinkahvi. Pannu- ja muut suodattamattomat kahvit sisältävät diterpeenejä, jotka suurentavat seerumin kolesterolipitoisuutta. Erikoiskahvien ja –teen kohdalla on huomioitava niiden sisältämät muut ainesosat: sokeri, maitolaatu ja kerma. Raskaana olevan ei tulisi juoda yli kolmea kupillista kahvia päivässä.

Täysmehuja ja nektareita voidaan nauttia aterioiden yhteydessä korkeintaan 1–2 desilitraa päivässä. Ne eivät sovi janojuomaksi tai korvaa hedelmiä. Sokeroituja mehuja ei suositella päivittäiseen käyttöön. Hedelmätäysmehu ilman lisättyä sokeria sisältää sokeria yhtä paljon kuin sokerilla makeutettu virvoitusjuoma.

Virvoitusjuomista ja mehuista suositeltavinta on valita sokerittomat vaihtoehdot. Ne eivät sisällä energiaa tai vaikuta verensokeriisi. Keinotekoiset makeutusaineet ovat kohtuudella käytettynä turvallisia. Tavanomaisilla käyttömäärillä niiden saanti ei kasva liian suureksi. Esimerkiksi 60 kiloa painavalla aikuisella turvallisen päiväsaannin yläraja on 4 litraa aspartaamilla tai 3 litraa stevioliglykosideillä makeutettua virvoitusjuomaa. Kuitenkin myös näiden juomien käyttömäärä on hyvä pitää kohtuullisena, koska useimmat sisältävät hampaille haitallisia happoja.

Energia-, urheilu- ja hyvänolonjuomat eivät juuri poikkea virvoitusjuomista. Energiajuomia ei suositella raskaana oleville. Urheilujuomia tarvitaan vain pitkäkestoisessa yli 1–1,5 tunnin urheilusuorituksessa.

Alkoholijuomien suositeltavat päivittäiset enimmäiskäyttömäärät aikuiselle ovat 1 annos naisille ja 2 annosta miehille. Yksi annos on esimerkiksi 0.33 l keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkevää alkoholijuomaa. Päivittäistä käyttöä ei kuitenkaan suositella, raskaana olevien ja imettävien ei pitäisi käyttää alkoholia lainkaan. Diabeteksessa alkoholinkäyttö on huomioitava insuliinihoidossa ja ruokailussa.

Päivitetty 30.9.2023