Siirry sivun sisältöön

Diabeteksen oireet

Lievästi kohonnut verensokeri ei välttämättä aiheuta selkeitä oireita. Huomattavasti kohonnut verensokeri lisää virtsaneritystä, janottaa, laihduttaa ja väsyttää.

Kun verensokeri nousee, sokeria eritetään munaisten kautta virtsaan. Sokeripitoinen virtsa lisää virtsamääriä, jolloin janontunne lisääntyy, elimistö kuivuu ja menettää energiaa. Sokerin menettäminen virtsaan laihduttaa. Kuivumiseen liittyy usein veren suola-arvojen poikkeavuutta, mikä voi osaltaan aiheuttaa lihasväsymystä- ja kramppeja. Korkea verensokeri voi myös aiheuttaa näöntarkkuuuden muutoksia, usein kaukonäköä heikentämällä.

Tyypin 1 diabeteksen oireita

Tyypin 1 diabeteksessa insuliinin puutoksen ja korkean verensokerin oireet kehittyvät yleensä nopeasti ja vaikeutuvat yleensä muutamissa päivissä tai viikoissa. Itse sairausprosessi haiman soluissa on voinut kuitenkin kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Oireiden alkaessa on tärkeää hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti. Diagnoosin viivästyminen voi johtaa vaikean insuliinipuutoksen aiheuttamaan happomyrkytykseen eli ketoasidoosiin. Happomyrkytyksen tavallinen oire on pahoinvointi ja vatsakivut. Pidemmälle edetessään se johtaa tajunnan tason alentumiseen.

Tyypin 2 diabeteksen oireita

Tyypin 2 diabeteksessa oireiden kehittyminen on yleensä hitaampaa ja vähäoireisempaa. Epämääräinen väsymys, vetämätön olo, mielialan vaihtelut saavat herkästi muitakin selityksiä. Tyypin 2 diabetes voi tulla ilmi satunnaisesti, jos verensokeria tutkitaan seulontamielessä tai muun sairauden yhteydessä. Jos verensokeri on ollut pidempään koholla ja erityisesti, jos henkilöllä on myös korkea verenpaine ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, voi tyypin 2 diabetes tulla ilmi lisäsairauden vuoksi.

Päivitetty 30.9.2023