Raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettua koholla olevaa verensokeria nimitetään raskausdiabetekseksi. Virallinen nimi sille on gestaatiodiabetes. Varsinaisen raskausdiabeteksen lisäksi raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettavassa korkeassa verensokerissa voi olla kyse myös aikaisemmin toteamattomasta tyypin 2 diabeteksesta, alkavasta tyypin 1 diabeteksesta tai MODY-diabeteksesta.
Raskauden aikana insuliinin tarve lisääntyy raskaushormonien ja painon nousun vaikutuksesta. Raskausdiabetes diagnosoidaan sokerirasituskokeella, jonka raja-arvot ovat matalammat kuin tavallisessa sokerirasituskokeessa. Vuonna 2019 raskausdiabetes todettiin lähes 20 prosentilla eli yhdellä viidestä synnyttäjästä.
Jos verensokeri on koholla raskauden aikana, se voi vaikuttaa haitallisesti sekä lapseen että äitiin raskauden aikana ja myöhemmin elämässä. Tavoitteena on pitää verensokeri raskauden aikana mahdollisimman normaalina. Ruokavalio- ja liikuntahoidon lisäksi osa tarvitsee verensokeria alentavaa tablettihoitoa tai insuliinihoitoa.