Siirry sivun sisältöön

Ateriatabletit

Ateriatabletit (eli ateriaan liittyvän glukoosin säätäjät tai glinidit) ovat lyhytvaikutteisia ennen hiilihydraattipitoista ateriaa otettavia tabletteja, jotka laskevat verensokeria aterian jälkeen.

​Ateriatabletteja käytetään aikuisten tyypin 2 diabetesta hoitoon toisen tai kolmannen vaiheen lääkevalmisteena yhdessä elintapahoidon ja metformiinin tai muiden verensokeria alentavien lääkevalmisteiden tai perusinsuliinin kanssa. Niitä voidaan myös käyttää yksinään, jos metformiini tai muut verensokeria laskevat lääkevalmisteet eivät sovi. Ateriatabletteja nimitetään glinideiksi.

MODY (Mature Onset Diabetes in the Young) -diabetesta sairastavat on toinen tärkeä käyttäjäryhmä, jolla ateriatabletti voi elintapahoidon ohella olla riittävä hoito.

Ateriatablettien käyttö tyypin 2 diabeteksessa on vähentynyt aikaisemmista vuosista, kun uusia lääkevalmisteita on tullut käyttöön. Suomessa on käytössä (7/2023) repaglinidi ja erityisluvalla nateglinidi.

Ateriatabletit lisäävät suoraan ensivaiheen insuliinieritystä haiman beetasoluista.

Ateriatabletit sopivat sinulle, jos aamun verensokerisi on hyvällä tasolla, mutta aterian jälkeen verensokerisi nousee voimakkaasti merkkinä riittämättömästä insuliininerityksestä. Voimakkain vaikutus tulee 30–60 minuutissa ja kestää 3–4 tuntia.

Ateriatabletit ovat lyhytvaikutteisia, ennen pääaterioita otettavia tabletteja. Niitä voidaan ottaa yksilöllisen tarpeen mukaan 1–4 kertaa päivässä hiilihydraattipitoista ruokailua edeltävästi. Joillakin saattaa riittää annostelu pelkästään pääaterialla muun hoidon lisäksi. Jos aterialla ei ole hiilihydraatteja ei myöskään lääkettä oteta.

Hoito aloitetaan pienemmällä aloitusannoksella 0,5–1 mg ja annosta lisätään tarvittaessa aterian hiilihydraattimäärän ja aterian aiheuttaman verensokerin nousun mukaan 1–2 kertaa viikossa. Lääkäri antaa ohjeet ateriatablettien sopivaan annosteluun verensokerin omamittausten mukaan. Vaikutus näkyy nopeasti.

Jos käytät ateriatabletteja tulee sinun opetella hiilihydraattien laskeminen noin 10 g tarkkuudella. Oma hoitajasi opastaa tässä. Ateriatabletin annos suunnitellaan vastaamaan tiettyä hiilihydraattimäärää. Jos hiilihydraattimäärä on tavanomaista suurempi, voi lääkkeen annosta lääkärin ohjeen mukaan lisätä. Jos hiilihydraattimäärä on tavanomaista pienempi tai syömisen jälkeen tulee liikuntaa, voi lääkkeen annosta vastaavasti pienentää.

Ateriatablettin käyttöön liittyy riski liian matalille verensokereille. Tämän vuoksi ateriatabletit eivät sovi huomattavan iäkkäille tai henkilöille, joille säännöllisen ruokailun toteuttaminen on vaikeaa. Lääkäri arvioi ateriatablettien sopivuuden ottaen huomioon henkilön muun lääkehoidon sekä mahdollisen maksan tai munuaisten vajaatoiminnan. Munuaisten vajaatoiminnassa lääkkeen annosta vähennetään.

Kaikkiin lääkevalmisteisiin liittyy yksilöllinen haittavaikutusten riski.

Ateriatabletti voi aiheuttaa liian matalan verensokerin, jos aterian hiilihydraattimäärä jää pienemmäksi, mitä kyseiselle annokselle on suunniteltu tai jos liikutaan heti aterian jälkeen. Myös vatsakipua tai ripulia voi esiintyä.

Päivitetty 30.9.2023