Matala verensokeri diabeteksessa

Matalalla verensokerilla tarkoitetaan veren glukoosipitoisuutta eli verensokeria alle 4 millimoolia litrassa.

Itse hoidettavia matalan verensokerin arvoja esiintyy tyypin 1 diabetesta sairastavalla lähes päivittäin, insuliinihoitoisessa tyypin 2 diabeteksessa yleensä harvemmin. Tavanomaiset diabetestabletit eivät normaalikäytössä aiheuta liian matalaa verensokeria.

Diabetesta sairastavalla matala verensokeri liittyy yleensä liian suureen insuliinin vaikutukseen suhteessa syömiseen tai liikuntaan. Matalaa verensokeria nimitetään hypoglykemiaksi ja arkikielessä ”hypoiksi”. Glykemia tarkoittaa ”glukoosia veressä” ja etuliite hypo tarkoittaa vähäistä tai alhaista.

Hypoglykemia jaetaan:

Lievä hypoglykemia

Verensokeri 3,0–3,9 mmol/l. Hoidetaan itse nopealla hiilihydraatilla tai pikainsuliinin annoksen vähentämisellä ennen ateriaa.

Merkittävä hypoglykemia:

Verensokeri omamittauksessa tai glukoosisensorin lukema vähintään 15 minuutin ajan tai laboratoriossa mitattu verensokeri < 3,0 mmol/l. Hypoglykemian oireet ovat havaittavissa, mutta niihin ei liity vakavaa toimintakyvyn heikentymistä ja henkilö pystyy itse korjaamaan verensokerin.

Vakava hypoglykemia:

Ei erityistä verensokerin rajaa. Henkilön toimintakyky ja ajatustoiminnat ovat heikentyneet ja hypoglykemia vaatii korjaantuakseen toisen henkilön apua.

Katso YouTubesta Diabetesliiton Diabeetikon hypoglykemia video.

Päivitetty  19.4.2022

Kyllä