Koska diabetesta sairastavalle voidaan antaa ajokielto

Lääkäri määrää diabetesta sairastavalle ajokiellon, jos ajoterveysedellytykset eivät täyty.

Ajoterveysedellytysten täyttymistä seurataan normaalien diabeteskäyntien yhteydessä.

Jos ryhmän 1 ajokorttiluvan omaavalla kuljettajalla on vuoden sisällä kaksi vakavaa valveilla tullutta hypoglykemiaa, lääkäri antaa hänelle lyhytaikaisen, yleensä kolmen kuukauden ajokiellon. Tämä kirjataan potilaskertomukseen. Nukkuessa tulleen vakavan hypoglykemian vaikutuksen lääkäri arvioi yksilöllisesti.

Jos tilanne ei korjaannut kolmessa kuukaudessa tai muuten ajoterveyden edellytysten puuttuminen arvioidaan kestävän yli 6 kuukautta, niin se ilmoitetaan myös poliisille.

Kuorma- ja linja-auton kuljettajilla ja muilla ammattikuljettajilla näiden ajoneuvojen 12 kuukauden ajokieltoon johtaa yleensä jo yksi vakava hypoglykemia. Hoitavalla lääkärillä on kuitenkin mahdollisuus käyttää harkintaa. Ajo-oikeus voidaan palauttaa jo aikaisemmin, mikäli on varmistuttu, että tarvittavat hoitomuutokset on tehty. Pidemmässä ajokiellossa ammattikuljettajan työkyky arvioidaan työterveyshuollossa.

Jos poliisi on peruuttanut ajoluvan, ajoluvan palauttamista voi hakea erikoislääkärin lausunnolla, kun ajokorttiluokan terveysedellytykset taas täyttyvät. Edellytyksenä on, että ajoterveys on myös muilta osin kunnossa, eikä kuljettajalla esimerkiksi ole muita ajoterveyttä heikentäviä sairauksia.

Päivitetty  10.8.2022

Kyllä