Siirry sivun sisältöön

Matala verensokeri ilman diabetesta

Terveelläkin henkilöllä voi esiintyä lievää verensokerin alhaisuutta nopeita hiilihydraatteja sisältävän syömisen jälkeen.

Normaalin verensokerin viitearvo laboratoriokokeessa on paastossa 4,0–6,0 ja aterian jälkeen alle 7,8 millimoolia litrassa (mmol/l). Jos mittaat verensokerisi itse pikamittarilla sormenpäästä, on hyvä huomioida, että mittauksen tarkkuus on ± 15 prosenttia. Kun verensokeri laskee tavallista matalampiin lukemiin (3,9 tai alle) puhutaan hypoglykemiasta eli matalasta verensokerista.

Terveellä henkilöllä verensokeri ei yleensä laske alle 3,5 mmol/l. Jos henkilöllä on alhaisen verensokerin oireita, ensin varmistetaan, että samaan aikaan todella esiintyy alentuneita verensokerin arvoja. Jos näitä havaitaan, mietitään syytä, mistä alhainen verensokeri voisi johtua. Taustalla on yleensä verensokeria säätelevien hormonien toimintahäiriö.

Lievän verensokerin alhaisuuden 3,0–3,9 mmol/l tavallinen syy on reaktiivinen hypoglykemia:

  • Muutama tunti syömisen jälkeen esiintyy matalan verensokerin oireita, esimerkiksi näläntunnetta, heikotusta, vapinaa, sydämen tykytystä ja hikoilua. Oireet korjaantuvat sokeripitoisella syötävällä.

  • Taustalla on useimmilla nopeasti verensokeria nostavien hiilihydraattien syömisen aikaansaama tavanomaista voimakkaampi insuliinieritys haimasta. Insuliinin verensokeria laskeva vaikutus jatkuu vielä kun nopean hiilihydraatin verensokeria nostava vaikutus on ohi ja verensokeri laskee herkästi.

  • Hoitona on välttää nopeita hiilihydraatteja ja suosia kuitupitoisia hiilihydraatteja.

Lihavuusleikkauksen jälkeen voi kehittyä taipumus aterianjälkeisen verensokerin laskuun. Myös runsas alkoholin käyttö, maksa- ja munuaissairaudet, jotkin lääkevalmisteet ja syömishäiriöt voivat aiheuttaa verensokerin laskua tavanomaista matalammalle.

Jos henkilöllä todetaan matalan verensokerin oireiden lisäksi alle 3 mmol/l verensokerin arvoja, hänet ohjataan lisäselvittelyyn erikoissairaanhoitoon. Insuliinia tuottava kasvain tai lisämunuaisten vajaatoiminta ovat harvinaisia syitä hypoglykemialle.

Päivitetty 30.9.2023