Siirry sivun sisältöön

Ruokavalio tyypin 2 diabeteksessa

Jos sinulla on tyypin 2 diabetes, voit syödä verensokerin hallintaa, sydänterveyttä ja painonhallintaa edistävää ruokaa itsellesi sopivasti soveltaen.

Sopivaa syömistä kannattaa miettiä pohtimalla nykyisiä ruokailutottumuksia ja niiden vaikutusta verensokeriin ja painoon. Mikä nykyisisissä ruokailutottumuksissa on hyvää, mitä kannattaisi muuttaa.

Sopivan terveyttä edistävän syömisen voi koota usealle eri tavalla henkilökohtaisten mieltymysten ja oman energiantarpeensa mukaan. Erillistä ateriasuunnitelmaa tai diabetestuotteita ei tarvita. Hiilihydraattien ateriakohtainen tai kokonaismäärä vuorokaudessa voi yksilöllisesti vaihdella kulutuksen ja verensokerivasteen mukaan. Lautasmallia kannattaa hyödyntää jokaisella aterialla, myös aamupalalla.

Keskiössä painonhallinta ja sydänterveys

Koska useimmat tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat ylipainoisia, on keskeistä keventää syömistä ja rajoittaa energiansaantia, jotta maksan rasvoittuminen vähentyisi ja paino kääntyisi laskuun. Noin 10-15 prosentin painonlaskulla osa saa verensokerinsa korjaantumaan ilman lääkehoitoa.

Tyypin 2 diabetesta sairastavalla on lisääntynyt riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi ruoan kokonaisterveellisyyttä mietitään myös valtimotaudin vaaratekijöiden näkökulmasta. Syömisellä voi vaikuttaa kohonneen verenpaineen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ehkäisyyn ja hoitoon.

Lääkitys ja syöminen

Tyypin 2 diabeteksen tavalliset tablettilääkkeet tai GLP-1-valmisteet eivät normaali käytössä aiheuta liian matalaa verensokeria. Näiden lääkkeiden käyttö ei vaadi erityisiä muutoksia syömisessä.

Insuliinineritystä koko vuorokaudelle lisäävän glimepiridin kanssa hiilihydraattimäärän tasainen jakautuminen päivän mittaan on tärkeää. Lisäksi yleensä tarvitaan lisähiilihydraattia liikunnan yhteydessä.

Ateriatablettien käyttäjän on tunnistettava ateriakohtaisesti hiilihydraattien määrä, koska tietty annos vastaa tiettyä hiilihydraattimäärää.

Myös silloin kun käytössä on pitkävaikutteinen perusinsuliini aterioiden hiilihydraattimäärien on hyvä olla suhteellisen tasaisia, mutta muuten se ei vaadi erityisiä muutoksia syömiseen.

Päivitetty 30.9.2023