Siirry sivun sisältöön

Rasvat pääosin pehmeinä

Ruokavalion rasvan laatu ja määrä vaikuttavat merkittävästi sokeriaineenvaihduntaan sekä sydän- ja verisuonisairauksien vaaraan.

Rasvan määrällä voi vaikuttaa painonhallintaan. Yksi gramma rasvaa sisältää 9 kilokaloria. Rasvan laadulla voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja sydän- ja verisuoniterveyteen. Rasvasta suurimman osan tulisi olla pehmeää rasvaa. Runsas kovan eli tyydyttyneen rasvan saanti lisää maksan rasvoittumista ja heikentää insuliiniherkkyyttä.

Rasvan vaikutus verensokeriin

Runsasrasvainen ateria hidastaa mahalaukun tyhjentymistä ja verensokeri nousee hitaammin ja kauemmin kuin tavallisesta seka-ateriasta. Ateriainsuliinin käyttäjä voi tällöin pistää aterian jälkeen tai kahdessa erässä: osan aterian alussa ja osan myöhemmin. Pumppuhoidossa voi hyödyntää jatkettua tai yhdistelmäbolusta. Hybridipumpussa käyttäjä voi jakaa annoksen kahteen osaan jakamalla annosoppaaseen syötettävät hiilihydraatit kahteen osaan. Yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta ja verensokerin omaseuranta tarpeen.

Hiilihydraattimäärän lisäksi rasvan tai proteeinin huomioivia ateriainsuliinin laskukaavoja on tutkittu, mutta menetelmät ovat työläitä. Lisäksi niiden sovellettavuus ja hyöty käytännön hoidossa ovat epäselvät.

Päivitetty 30.9.2023