Siirry sivun sisältöön

Raskauden aikainen seuranta diabetesta sairastavalla

Sekä vauvan että äidin hyvinvointia seurataan tarkasti raskauden aikana.

Äidin kokonaistilannetta seurataan äitiyspoliklinikalla erilaisilla veri- ja virtsakokeilla. Näillä pyritään varmistamaan äidin ja vauvan hyvinvointi. Verenkuvaa (kuten hemoglobiinia) sekä sokerihemoglobiini HbA1c:tä seurataan tavallisesti neljän viikon välein. Virtsanäytteestä seurataan valkuaisen esiintymistä sekä mahdollisia virtsatietulehduksen merkkejä.

Vauvan kasvua ja vointia seurataan raskausaikana eri tavoin. KTG (kardiotokografia) eli sikiön sydänääniseuranta, ultraäänitutkimus ja napaverisuonen virtausmittaustutkimus ovat keinoja seurata sikiön kasvuvauhtia ja hyvinvointia sekä istukan toimintaa. Jos vauva altistuu korkealle verensokerille, vauvan kasvu kiihtyy ja hyvinvointi vaarantuu. Diabetes voi myös aiheuttaa riittämätöntä kasvua.

Loppuraskaudessa äidille opastetaan säännöllinen vauvan liikkeiden laskenta.

Lapsivesinäytetutkimukset auttavat arvioimaan vauvan valmiutta syntymään, mikäli synnytystä pitäisi ennenaikaisesti jouduttaa. Vauvan syntymävalmiuden lisäämiseksi eli keuhkojen kypsyttämiseksi voidaan tarvittaessa käyttää kortisonipistoshoitoa. Kortisoni nostaa insuliinitarvetta voimakkaasti, jolloin osasto-oloissa hoitoon liitetään yleensä suonensisäinen insuliinihoito.

Päivitetty 30.9.2023